ΚΟΣΜΟΣ

Χρόνια πολλά Google! Η κορυφαία μηχανή αναζήτησης γίνεται 23 ετών

Google
AP Images

Γενέθλια έχει σήμερα (27/9) η Google! Η κορυφαία μηχανή αναζήτησης «κλείνει» 23 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα από τα αγαπημένα μας doodle.

Το δημιούργημα των Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν ξεκίνησε ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα κι εξελίχθηκε στη διασημότερη εταιρία παγκοσμίως.

Οι Πέιτζ και Μπριν ξεκίνησαν τη δημιουργία του όταν έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντ και φρόντισαν να το… ξεχωρίσουν σε σχέση με τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι υπόλοιπες κατέτασσαν τα αποτελέσματα τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, η Google ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

Όσο για το πως προέκυψε το όνομα «Google». Η λέξη προήλθε από τον αναγραμματισμό του «googol», όπως ήθελε να ονομάσει τη μηχανή αναζήτησης ο Πέιτζ. Αποτελεί τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Οι Πέιτζ και Μπριν καταχώρησαν το όνομα domain για την Google τον Σεπτέμβριο του 1997 και την επόμενη χρονιά προχώρησαν στη δημιουργία του, αφού πρώτα είχαν εξασφαλίσει 1.000.000 δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους.

Η Google ξεκίνησε έχοντας βάση το γκαράζ μιας φίλης των δυο τους στην Καλιφόρνια κι η ανάπτυξη της ήταν ραγδαία, σε τέτοιο βαθμό που οκτώ χρόνια αργότερα μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού, εκεί όπου πλέον είναι γνωστά ως Googleplex.

Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από το Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους. Στα μέσα του 1999 επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως.

Το doodle της Google για τα 23α γενέθλια της εταιρείας

Google Doodle

Tι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Οι 10 εντολές της Google

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Google, Πέιτζ και Μπριν, οι ίδιοι και κατ'επέκταση η εταιρεία τους, βασίζονται σε 10 θέσεις που προσπαθούν να τηρούν:

  1. Αφοσίωση στον χρήστη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.
  2. Είναι καλύτερο να κάνεις ένα πράγμα πραγματικά πολύ καλά.
  3. Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό.
  4. Η δημοκρατία στο διαδίκτυο λειτουργεί.
  5. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο γραφείο σας, για να πάρετε μια απάντηση.
  6. Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε κακό.
  7. Πάντα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εκεί έξω.
  8. Η ανάγκη για πληροφορίες ξεπερνάει όλα τα σύνορα.
  9. Μπορείτε να είστε σοβαροί και χωρίς κοστούμι.
  10. Το τέλειο από μόνο του δεν είναι αρκετά καλό.
Google
Το δημιούργημα των Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν ξεκίνησε ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα κι εξελίχθηκε στη διασημότερη εταιρία παγκοσμίως.AP Images

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.