ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Η πρώτη «ακτινογραφία» του αποτελέσματος - Ποιοι ψήφισαν SPD, ποιοι CDU

Γερμανικές εκλογές SPD
Στις πρώτες τους αναλύσεις για τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής προχωρούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης
AP PHOTO

Στις πρώτες τους αναλύσεις για τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής προχωρούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης

Να «διαβάσουν» τα στοιχεία που οδήγησαν στον διαφαινόμενο θρίαμβο του Όλαφ Σολτς και των Σοσιαλδημοκρατών του SPD στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής αλλά και τη σημαντική υποχώρηση της δυναμικής του κόμματος CDU της Άνγκελα Μέρκελ επιχειρούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να προβλέψουν τι θα συμβεί πλέον όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί οι μεγαλύτερη σε ηλικία ψηφοφόροι επέλεξαν το SPD και το CDU με τους νεότερους σε ηλικία να διαλέγουν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται, επίσης, ότι οι μεσήλικες είναι πιο πιθανό να ψήφισαν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) από ό,τι οι άνω των 70 και οι 18-24 ετών.

Ενδεικτικό, δε, της πανωλεθρίας που υπέστη η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU είναι ότι την περιφέρεια στην οποία εκλέγεται η Άνγκελα Μέρκελ για 8 συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες από το 1990 την κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκρατές.

Σε άλλα ενδιαφέρονται στοιχεία που ανέλυσε το Forschungsgruppe Wahlen φαίνεται ότι:

  • Το 56% όσων ψήφισαν CDU/CSU δηλώνει ότι ο υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ είχε καταστροφική επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα με μόλις 11% να απαντά ότι ο κομματικός διάδοχος της Μέρκελ βοήθησε και ένα 28% να απαντά ότι η παρουσία του δεν έπαιξε κανέναν ρόλο.
  • Αντίθετα στο SPD το 70% των ψηψοφόρων του υποστήριξε ότι ο Όλαφ Σολτς βοήθησε το κόμμα να φτάσει σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα με μόνο ένα 5% να εκτιμά ότι η παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριου της Γερμανίας ήταν καταστροφική για τους Σοσιαλδημοκράτες και 21% να απαντά ότι η παρουσία του δεν έκανε καμία διαφορά.

Η ίδια ανάλυση έδειξε ότι το SPD κέρδισε στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους καθώς το 17% όσων ψήφισαν Σοσιαλδημοκράτες ήταν κάτω των 30 ετών (-2% σε σχέση με τις εκλογές του 2017), 19% ήταν ηλικίας 30-44 ετών (+3% σε σχέση με το 2017), 27% ήταν από την ηλικιακή ομάδα 45-59 ετών (+6% σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές) και 35% ήταν άνω των 60 ετών (+11% από το 2017).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής και μετά τα exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα το γερμανικό κανάλι ZDF η πλειοψηφία των Γερμανών (55%) θα προτιμούσε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το SPD έναντι του 36% που απάντησε ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση με κεντρικό πρωταγωνιστή τη συμμαχία CDU/CSU.

Το 2017, αντίθετα, στην ίδια ερώτηση στην ίδια χρονική περίοδο το 52% ζητούσε κυβέρνηση με επικεφαλής τη συμμαχία CDU/CSU και το 36% ήθελε κυβέρνηση με επίκεντρο το SPD.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος για Σολτς και SPD - «Τζαμάικα» ή «Φανάρι» η επόμενη κυβέρνηση

«Μυρίζει μπαρούτι» στο Αιγαίο: Η «ατσάλινη ασπίδα» του Παρμενίωνα και τα… μαντάτα από το Λούβρο

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)