ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μυστηριώδης απαγωγή γνωστού ψυχιάτρου – Δεχόταν απειλές για τη ζωή του

Tαλιμπάν στην Καμπούλ
Tαλιμπάν στην Καμπούλ

Ένας από τους πιο γνωστούς ψυχιάτρους του Αφγανιστάν έπεσε θύμα απαγωγής, καθώς επέστρεφε σπίτι του από τη δουλειά την περασμένη εβδομάδα

Ο δρ. Ναντέρ Αλεμί, ο άνθρωπος που το 2004 άνοιξε την πρώτη ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ του Αφγανιστάν δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Στο νοσοκομείο του είχε περιθάλψει χιλιάδες Αφγανούς, ανάμεσά τους και μαχητές των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, την περασμένη εβδομάδα εφτά ένοπλοι άνδρες σταμάτησαν τον 66χρονο Αλέμι στην διαδρομή από την κλινική στο σπίτι του και δια της βίας τον έβαλαν μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο. Ο Αφγανός ψυχίατρος, θεωρείται ο μόνος γιατρός της ειδικότητάς του που μιλάει την γλώσσα Παστού στο βόρειο Αφγανιστάν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο διακεκριμένος επιστήμονας δεχόταν απειλές. «Θα πεθάνεις σύντομα» γράφειένα ανατριχιαστικό μήνυμα που είχε λάβει στις 21 Ιουνίου και το οποίο περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Guardian.

Ο δρ. ΑλεμιΑ.Ρ

Ο Αλέμι θεωρείται σπουδαία προσωπικότητα στην πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν. Εκτός από την ψυχιατρική κλινική, ο ίδιος έχτισε στην πόλη και σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο είχε εξοπλίσει με βιβλιοθήκη και εργαστήρια.

Η κόρη του, Μανιζέχ Αμπρίν, ανέφερε πως την περασμένη Δευτέρα και ενώ ο πατέρας της κατευθυνόταν προς το σπίτι με το αυτοκίνητό του, εφτά ένοπλοι άνδρες διέταξαν τον οδηγό του να βγει από το όχημα και ζήτησαν από τον ίδιο να τους ακολουθήσει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου θα απαντούσε σε κάποιες ερωτήσεις.

«Δια της βίας τον έσπρωξαν μέσα στο αυτοκίνητό τους και έφυγαν. Τον σταμάτησαν σε σημείο όπου δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας και αυτό ήδη το γνώριζαν», δήλωσε η κόρη του. Η οικογένεια του ψυχιάτρου υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να τον απήγαγε, ούτε έχει λάβει μήνυμα για λύτρα.

Ο γιος του εξέφρασε φόβους για την ζωή του πατέρα του καθώς ο απαχθείς υποφέρει από διαβήτη και πρέπει να λαμβάνει τακτικά φαρμακευτική αγωγή.

«Ο πατέρας μου έχει προσφέρει μόνο ειλικρινή υπηρεσία προς την κοινότητα, είναι λαμπρός ψυχίατρος και βοηθούσε πάντα ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πάντα είχε την ιδέα ότι πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους και γι 'αυτό δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα του», είπε.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης Human Rights Watch κάλεσαν τις αρχές στο Αφγανιστάν να ερευνήσουν την απαγωγή του Αλέμι. Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί πως μπορούν να παρέχουν ασφάλεια στο Αφγανιστάν και θα πρέπει να διερευνήσουν την υπόθεση και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαίτιους, λένε.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2002 στους Los Angeles Times ο γνωστός ψυχίατρος είχε μιλήσει για τους Ταλιμπάν ασθενείς τους, οι οποίοι κατείχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν από το 1996 μέχρι το 2001.

«Θυμάμαι ένας Ταλιμπάν διοικητής μου έλεγε πως δεν είχε δει ούτε μια καλή μέρα στη ζωή του». Ενώ για έναν άλλο διοικητή είχε πει: «Κάθε φορά που πήγαινε στη μάχη ευχόταν κάποιος να τον πυροβολήσει. Δεν νομίζω πως οι Ταλιμπάν χρειάζονταν περισσότερα όπλα, αλλά περισσότερα Prozac».

Το Σάββατο, οι Ταλιμπάν σκότωσαν τέσσερις φερόμενους απαγωγείς στη Χεράτ. Κρέμασαν δημόσια τα πτώματά τους για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους άλλους.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση με καδρόνια και σουγιάδες έξω από ΕΠΑΛ - 2 τραυματίες

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;