ΚΟΣΜΟΣ

Pandora Papers: Στο στόχαστρο και ο «μεγαλοεργολάβος» του Ερντογάν – Ποιός είναι ο Ερμάν Ιλιτζάκ

O Eρντογάν και η σύζυγός του Εμινέ
O Eρντογάν και η σύζυγός του Εμινέ
ΑΡ

Οργή στην αντιπολίτευση και ερωτήματα εντός και εκτός Τουρκίας προκαλεί η παρουσία του μεγαλοεργολάβου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αποκαλύψεις που φέρνουν στο φως τα Pandora Papers. Ο κολοσσός που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τεράστια δημόσια έργα, φοροδιαφεύγει.

Η Rönesans Holding, η 9η μεγαλύτερη εργολαβική εταιρεία στην Ευρώπη, είναι ο κολοσσός που έχτισε το Ak Saray το Λευκό Παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η εταιρεία που φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο έχει κερδίσει διαγωνισμούς δισεκατομμυρίων για την κατασκευή εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων και εργοστασίων και σύμφωνα με τα «έγγραφα της Πανδώρα», μετέφερε χρήματα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, γνωστό φορολογικό παράδεισο.

Σύμφωνα με τα όσα φέρνουν στο φως τα Pandora Papers, η εταιρεία με έδρα την Άγκυρα μετέφερε μέρος των κερδών της από δημόσια έργα στις Παρθένες Νήσους προκειμένου να αποφύγει τους φόρους. Ο πρόεδρός της Ερμάν Ιλιτζάκ μετέφερε τα χρήματα στις Παρθένες Νήσους στο όνομα της μητέρας του, Αϊσέ Ιλιτζάκ, η οποία μέσα σε ένα χρόνο φέρεται να μετέφερε σε φορολογικούς παραδείσους 210.736.132 δολάρια.

To παλάτι του Ερντογάν στην ΆγκυραΑ.Ρ

Κι ενώ η μητέρα του Τούρκου κατασκευαστή που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ερντογάν, μετέφερε τον πλούτο του σε φορολογικούς παραδείσους, ο Ερμάν Ιλιτζάκ, διπλασίαζε τον δηλωμένο προσωπικό του πλούτο από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Rönesans Holding έφτιαξε το αμφιλεγόμενο προεδρικό συγκρότημα του προέδρου Ερντογάν που ολοκληρώθηκε το 2014, εν μέσω καταγγελιών για ατασθαλίες και ελλιπή αδειοδότηση. Την ίδια χρονιά, η μητέρα του ιδιοκτήτη της απέκτησε δύο υπεράκτιες εταιρείες.

«Και οι δύο εταιρείες εκπροσωπούνταν απο διορισμένους διευθυντές και υποψήφιους μετόχους. Μία από αυτές η Covar Trading Ltd, κατείχε περιουσιακά στοιχεία από τον οικογενειακό όμιλο εταιρειών σύμφωνα με τα αρχεία» αναφέρει η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

O Eρμάν Ιλιτζάκ

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της, η Covar Trading κέρδισε 105,5 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από μερίσματα, σύμφωνα με εμπιστευτικές οικονομικές καταστάσεις. Τα χρήματα ήταν αποθηκευμένα σε ελβετικό λογαριασμό. Την ίδια χρονιά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις, η εταιρεία πλήρωσε σχεδόν το σύνολο των 105,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως «δωρεά »που αναγράφεται στα« έκτακτα έξοδα». Οι καταστάσεις δεν περιγράφουν ποιος ή τι έλαβε τα χρήματα».

Το αμφιλεγόμενο παλάτι του ΕρντογάνΑ.Ρ

Μέχρι το τέλος του 2015, η οικογένεια Iλιτζάκ είχε μεταφέρει 210 εκατομμύρια δολάρια στις δύο εταιρείες, αποφεύγοντας να καταβάλλει φόρο εισοδήματος 40 %. Έκτοτε η εταιρεία κέρδισε 10 δημόσιους διαγωνισμούς αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο προσωπικός πλούτος του ιδιοκτήτη του έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και οι δύο εταιρείες δεν είχαν οικονομική δραστηριότητα το 2016 και το 2017, σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW), έναν από τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που εξέτασαν τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ποιός ειναι ο «Κροίσος» Ερμάν Ιλιτζάκ

Τούρκος επιχειρηματίας, επενδυτής και πρόεδρος της Rönesans Holding ειναι ο 54χρονος Ιλιτζάκ, ένας απο τους πλουσιότερους ανθρώπους της γείτονος.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ενώ ήταν φοιτητής, ιδρύοντας την Rönesans Holding στην Αγία Πετρούπολη το 1993. Παραμένει ο ισχυρός άνδρας του ομίλου που δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, των ακινήτων, της υγείας, της ενέργειας και των πετροχημικών, κυρίως στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Ολλανδία.

Η δράση της καλύπτει μία ευρεία γεωγραφική περιοχή από την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με περισσότερους από 75 χιλιάδες υπαλλήλους σε 28 χώρες.

Επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ παλιότερα, ο Ερμάν Ιλιτζάκ το 2019 κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα του Forbes με τους 100 πλουσιότερους Τούρκους με περιουσία ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρίσκεται επίσης στην 546η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και έγινε πιο

Πυρά κατά Ερντογάν απο την αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία «ξεσπάθωσε» κατά του Ερντογάν. «Καταγγέλλεται ότι η εργολαβική εταιρεία που έχτισε το παλάτι του Ερντογάν και πολλά νοσοκομεία, μετέφερε λαθραία τα χρήματα που κέρδιζαν στην Τουρκία σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό.

«Λέγεται ότι το ποσό που αυτή η εταιρεία εισήγαγε λαθραία σε φορολογικούς παραδείσους μέσα σε ένα χρόνο είναι 211 εκατομμύρια δολάρια. Λέγεται επίσης ότι έγινε μία δωρεά 105 εκατομμυρίων δολαρίων από αυτούς τους off-shore λογαριασμούς, η διεύθυνση των οποίων είναι άγνωστη προς το παρόν. Δωρεά 105 εκατ. δολαρίων! Σε ποιον και για ποιο λόγο η εταιρεία αυτή έκανε μια δωρεά τόσο μεγάλη;

Την ώρα που εισπράττεται φόρος από όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, ακόμη και από το ψωμί που τρώει το έθνος σε αυτή τη χώρα, τί είδους άνθρωποι είναι όσοι μαζεύουν όλες τις προσφορές στην Τουρκία, για να μεταφέρουν τα χρήματα που κερδίζουν στην Τουρκία σε φορολογικούς παραδείσους;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαίκ Οζτράκ, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία «πλυντήριο μαύρου χρήματος.

«Αντ' αυτού, ο Ερντογάν και οι κυβερνήσεις του επέτρεψαν να περάσουν λαθραία δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και στην Τουρκία να μην πληρώνουν ούτε ένα φόρο. Η Τουρκία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον κόσμο με αυτές τις ανήθικες πρακτικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CHP.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mad Clip: Συγγενείς και φίλοι αναζητούν εκείνον που τράβηξε τη φωτογραφία από το νεκροτομείο

Καιρός: Πότε ξεκινούν και πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες – Σε δύο ατμοσφαιρικά βουνά η Ελλάδα

Δίκη για βιτριόλι: Έφτασε στο Μικτό Ορκωτό η Ιωάννα Παλιοσπύρου