ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιτροπή ζητάει να απονεμηθεί χάρη μετά θάνατον στον Τζορτζ Φλόιντ για μια καταδίκη του

Το άγαλμα του Φλόιντ
Το άγαλμα του Φλόιντ
ΑΡ

Την απονομή χάριτος στον Αφρομερικανό Τζορτζ Φλόιντ μετά θάνατον για μία καταδίκη του 2004, ζητά αρμόδια επιτροπή

Η επιτροπή του Τέξας που είναι αρμόδια να παρέχει χάρες σε καταδικασθέντες ψήφισε χθες Δευτέρα υπέρ της απονομής πλήρους χάριτος μετά θάνατον στον Τζορτζ Φλόιντ για μια καταδίκη του 2004 για κατοχή ναρκωτικών, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της κομητείας Χάρις.

Ο Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, που πέθανε τον Μάιο του 2020 κατά τη βίαιη σύλληψή του όταν ένας λευκός αστυνομικός κράτησε το γόνατό του στον λαιμό του επί σχεδόν εννέα λεπτά, αναδείχθηκε σε πρόσωπο του κινήματος κατά της αστυνομικής βίας και του φυλετικών διακρίσεων στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Η επιτροπή στο Τέξας ψήφισε ομόφωνα να του δοθεί χάρη μετά θάνατον, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία πρόσθεσαν ότι η πρόταση θα υποβληθεί στον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση.

Ο Φλόιντ είχε καταδικαστεί μετά τη σύλληψη του τον Φεβρουάριο του 2004 επειδή πουλούσε κοκαΐνη αξίας 10 δολαρίων στο Τέξας όπου ζούσε την περίοδο εκείνη, μετέδωσε το Associated Press. Αργότερα ο Φλόιντ δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση.

«Λυπούμαστε για την απώλεια του πρώην κατοίκου του Χιούστον Τζορτζ Φλόιντ και ελπίζουμε η οικογένειά του να ανακουφιστεί από την απόφαση της επιτροπής», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της κομητείας Χάρις, ο Κιμ Ογκ. Ο Ογκ κάλεσε τον Άμποτ να δεχθεί την πρόταση της επιτροπής και να απονείμει χάρη στον Φλόιντ.

Εν τω μεταξύ, τρεις ημέρες μετά την εγκατάστασή του, το άγαλμα του Φλόιντ στη Νέα Υόρκη βανδαλίστηκε. Ενας νεαρός πάνω σε σκέιτμπορντ πέρασε κάτω από το άγαλμα και μόλις έφτασε σε απόσταση βολής έριξε μία μπλέ μπογιά. Το σχετικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της πόλης για να εντοπιστεί ο ένοχος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγάλματα της Μπρεόνα Τέιλορ και του Τζο Λιούις που βρίσκονται ακριβώς δίπλα δεν αποτέλεσαν στόχο του νεαρού.

Και τα τρία αγάλματα παραδόθηκαν την 1η Οκτωβρίου στο πλαίσιο σχετικής έκθεσης. Ο Φλόιντ ο οποίος δολοφονήθηκε στη Μινεσότα από αστυνομικό εξελίχθηκε μετά το θάνατό του σε σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mad Clip: Συγγενείς και φίλοι αναζητούν εκείνον που τράβηξε τη φωτογραφία από το νεκροτομείο

Καιρός: Πότε ξεκινούν και πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες – Σε δύο ατμοσφαιρικά βουνά η Ελλάδα

Δίκη για βιτριόλι: Έφτασε στο Μικτό Ορκωτό η Ιωάννα Παλιοσπύρου