ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία - Κορονοϊός: «Παγώνει» το εμβόλιο της Moderna για τους κάτω των 30 ετών

Σουηδία - Κορονοϊός: «Παγώνει» το εμβόλιο της Moderna για τους κάτω των 30 ετών

Για προληπτικούς λόγους η Σουηδία παγώνει το εμβόλιο της Moderna για τους κάτω των 30 ετών

Το... πάγωμα της χορήγησης του εμβολίου της Moderna στις ηλικίες κάτω των 30 ετών αποφάσισαν οι Αρχές της Σουηδίας.

Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της Σουηδίας, σταματά προσωρινά η χρήση του εμβολίου της Moderna για τους κάτω των 30 ετών για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το Reuters οι σουηδικές Αρχές, σε ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών, όπως φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου».

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Moderna παρουσίασε στοιχεία μεγάλης κλινικής δοκιμής της, σύμφωνα με τα οποία η προστασία του εμβολίου της εξασθενεί διαχρονικά, πράγμα που υποστηρίζει τη χρησιμότητα μιας έξτρα ενισχυτικής δόσης. Η μελέτη βρήκε μεγαλύτερα ποσοστά λοιμώξεων Covid-19 μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πρώτοι πριν 13 μήνες, σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν πριν οκτώ μήνες.

Πάντως μια δεύτερη μελέτη, σε συνεργασία με το σύστημα υγείας Kaiser Permanente, η οποία συνέκρινε περίπου 352.000 πλήρως εμβολιασμένους με Moderna, με ανάλογο αριθμό μη εμβολιασμένων, βρήκε ότι το εμβόλιο της, ακόμη και εν μέσω εξάπλωσης της Δέλτα, παρέμεινε αποτελεσματικό κατά 87% έναντι της λοίμωξης Covid-19 και 96% έναντι του κινδύνου νοσηλείας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Moderna Στέφεν Χόουτζ, «οι πρώτοι έξι μήνες (προστασίας) είναι σημαντικό πράγμα, αλλά δεν μπορεί κανείς να "ποντάρει" ότι αυτή (η προστασία) θα παραμείνει σταθερή έως ένα χρόνο ή και παραπάνω». Όπως είπε, «καθώς έρχεται το φθινόπωρο και ο χειμώνας, αναμένουμε ότι η εκτιμώμενη εξασθένηση της ανοσίας μπορεί να οδηγήσει σε 600.000 πρόσθετες περιπτώσεις Covid-19», αν και δεν έκανε εκτίμηση πόσα από αυτά τα περιστατικά μπορεί να είναι σοβαρά και θα χρήζουν νοσηλείας. Πρόσθεσε ότι «οι ενισχυτικές δόσεις θα μειώσουν τα περιστατικά Covid-19. Επίσης πιστεύουμε ότι μια τρίτη δόση έχει την ευκαιρία να επεκτείνει σημαντικά την ανοσία καθ' όλο το επόμενο έτος».

Το νέο αυτό «αφήγημα» της Moderna έρχεται πάντως σε αντίθεση με πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία έναντι εκείνου των Pfizer/BioNTech.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα μίνι lockdown: Αυτές είναι οι νέες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους

Μίνα Γκάγκα: «Χάσαμε νεαρό παιδί στη Βόρεια Ελλάδα» - Νεκρός 20χρονος από κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Θρίλερ στο Περιστέρι: Ηλικιωμένος βρήκε παιδί να περιπλανιέται μόνο του