ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους, αντιδρούν για το «υποχρεωτικό» πάσο εμβολιασμού

Διαδήλωση μη εμβολιασμένων στη Ρώμη
Διαδήλωση μη εμβολιασμένων στη Ρώμη

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας το Σάββατο για να αντιταχθούν στην κυβερνητική πρωτοβουλία να καταστεί το «πράσινο πάσο» εμβολιασμού υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη διάσημη Via Veneto της Ρώμης και σε άλλους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουας το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχέδιο της κυβερνησης να καταστήσει υποχρεωτικο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους.

Το «πράσινο πάσο» γίνεται υποχρεωτικό από τις 15 Οκτωβρίου και ισχύει τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες κινδυνεύουν με πρόστιμα εάν δεν συμμορφωθούν, ένα μέτρο που έχει εξοργίσει μεγάλη μερίδα πολιτών, αλλά και μερίδα του πολιτικού κόσμου.

Στον δημόσιο τομέα ειδικότερα, οι υπάλληλοι μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα εάν εμφανιστούν πέντε φορές χωρίς το πιστοποιητικό. Το πάσο απαιτείται ήδη στην Ιταλία για την είσοδο σε μουσεία, θέατρα, γυμναστήρια και εστιατόρια σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και για τα τρένα και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων ή τις πτήσεις εσωτερικού.

«Πεδίο μάχης» η Ρώμη

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν μέρος των διαδηλωτών διαχωρίστηκε από τον κύριο όγκο της πορείας και κατευθύνθηκε στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, προς την πρωθυπουργική κατοικία.

Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι συνέλαβε 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν στη μεγάλη διαδήλωση στη Ρώμη

Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και να φθάσουν στο γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ενώ μια άλλη ομάδα εισέβαλε στην έδρα του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας (CGIL) και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

«Ήταν μια επίθεση φασιστικών ομάδων και είναι απαράδεκτη», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του CGIL, Μαουρίτσιο Λαντίνι, μιλώντας στους υποστηρικτές του μπροστά από τα γραφεία του σωματείου στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν επίσης να εισβάλουν στη μονάδα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείο Umberto I της Ρώμης, όπου ένας από απο αυτούς είχε μεταφερθεί για να υποβληθεί σε θεραπεία, αναγκάζοντας τους υγειονομικούς να κλειδαμπαρωθούν μέσα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος επειγόντων, Francesco Pugliese στους δημοσιογράφους.

Το δύσκολο στοίχημα του Ντράγκι

Ο Ντράγκι παρουσίασε το πάσο - ένα ψηφιακό ή χάρτινο πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει βρεθεί αρνητικός στο διαγνωστικό τεστ ή έχει πρόσφατα αναρρώσει από τον ιό -το καλοκαίρι για να βοηθήσει στην πρόληψη των νέων λοιμώξεων και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Τα πιστοποιητικά έγιναν υποχρεωτικά απο την αρχή σε πολλούς χώρους πολιτισμού και αναψυχής, αλλά το πεδίο εφαρμογής τους άρχισε να διευρύνεται σταδιακά. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση έκανε το πάσο εμβολιασμού υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους, προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες σε πολλούς Ιταλούς.

Η κίνηση για τον υποχρεωτικο εμβολιασμό δεν ειναι εύκολη απόπειρα για τον Ντράγκι. Εκτός απο τις αντιδράσεις πλήθους εργαζομένων, οι αντιδράσεις της ακροδεξιάς Λέγκας του Μάριο Σαλβίνι, η οποία στηρίζει την κυβέρνησή του, είναι μεγάλες, όπως και πολλών βουλευτών

Το 80% και πλέον των Ιταλών άνω των 12 ετών πάντως είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Οι ταραχές καταδικάστηκαν απο σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο, ανάμεσά τους και τον Ματέο Σαλβίνι από τη Λέγκα του Βορά και την Τζόρτζια Μελόνι απο τους «Αδελφούς της Ιταλίας» αντίστοιχα.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι 38 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους μη εμβολιασμένους στη Ρώμη. Ο Εμανουέλε Φιάνο, βουλευτής από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παρουσιάσει κοινοβουλευτική πρόταση τη Δευτέρα για τη διάλυση ομάδων όπως η Forza Nuova που υποστηρίζουν ακραίες νεοφασιστικές ιδεολογίες.

Mε πληροφορίες απο Reuters, Αssociated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Φίλης στο Newsbomb.gr: «Θερμό» επεισόδιο με Τουρκία και σύντομα – Να είμαστε προετοιμασμένοι

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)

Επικίνδυνη επιδείνωση καιρού - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου