ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η Λεπέν θα απομακρύνει τις ανεμογεννήτριες εαν εκλεγεί - Στηρίζει την πυρηνική ενέργεια

H Mαρίν Λε Πεν
H Mαρίν Λε Πεν
AP

Η υποψήφια της ακροδεξιάς για την γαλλική προεδρία δεσμεύεται οτι θα αποκαθηλώσει τις ανεμογεννήτριες σε περίπτωση που εκλεγεί, ενώ δινει έμφαση στην πυρηνική ενέργεια

Η ακροδεξιά υποψήφια για την γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας την επόμενη χρονιά θα σταματήσει όλες τις επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και θα απομακρύνει όλες τις ανεμογεννήτριες από τη Γαλλία.

Η Λεπέν, η οποία θα είναι υποψήφια του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, στις εκλογές του Απριλίου, έφτασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017 και αναμένεται να κάνει το ίδιο και στις επόμενες παρότι κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο επίσης ακροδεξιός τηλεοπτικός αστέρας Ερίκ Ζεμούρ μπορεί να την κερδίσει αν αποφασίσει να είναι τελικά υποψήφιος.

"Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αυτές οι πηγές ενέργειας δεν είναι ανανεώσιμες, είναι διακοπτόμενες. Αν εκλεγώ, θα σταματήσω κάθε κατασκευή αιολικού πάρκου και θα ξεκινήσω ένα μεγάλο έργο αποκαθήλωσης των ανεμογεννητριών", δήλωσε η Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι θα διακόψει τις επιχορηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, που όπως είπε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας με έξι ως επτά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά και τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών.

Η Λεπέν είπε ακόμη ότι θα παράσχει μεγάλη στήριξη στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας επιτρέποντας την κατασκευή πολλών νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, χρηματοδοτώντας μια σημαντική αναβάθμιση του υπάρχοντος πυρηνικού "στόλου" και υποστηρίζοντας την κατασκευή μικρότερων σπονδυλωτών αεριοστροβιλικών αντιδραστήρων όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε έναν οδικό χάρτη για το 2030 που αφορά τη γαλλική οικονομία και τον οποίο παρουσίασε αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Μακρόν πρότεινε δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, της πυρηνικής βιομηχανίας και του πράσινου ή ανανεώσιμου υδρογόνου αλλά δεν έκανε εκτενή αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ενέργειάς της σε πυρηνικά εργοστάσια, γεγονός που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει έχει από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα σε σχέση με όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, βρίσκεται πολύ πίσω από τη Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις επενδύσεις σε αιολογικά πάρκα και σε πάρκα ηλιακής ενέργειας.

Στη χώρα υπάρχει ένα ενεργό κίνημα κατά των ανεμογεννητριών, που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά και την κεντροδεξιά, κυρίως υποκινούμενο από τον Ζαβιέ Μπερτράν, τον επικρατέστερο υποψήφιο των συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα

Ρόδος: Με νοητική υστέρηση η 8χρονη που έπεσε θύμα βιασμού

Έφη Κακαράντζουλα: Τα πρώτα λόγια της απολογίας της – Η αντίδραση των συγγενών της Ιωάννας

Ρoή Ειδήσεων