ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος για καταστροφική έκρηξη στη Βόρεια Θάλασσα

Κίνδυνος για καταστροφική έκρηξη στη Βόρεια Θάλασσα

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για καταστροφική έκρηξη στη Βόρεια Θάλασσα, τέσσερεις ημέρες έπειτα από το ατύχημα που σημειώθηκε στην πλατφόρμα Έλγιν.


Η κατάσταση στην πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο , καθώς η διαρροή αερίου δεν έχει περιοριστεί.

Να υπενθυμιστεί πως στην πλατφόρμα Έλγιν του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total ξέσπασε εκτεταμένη πυρκαγιά και ο μοναδικός λόγος που δεν έχει σημειωθεί ακόμα έκρηξη είναι επειδή ο άνεμος πνέει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν στην οποία διαρρέει το φυσικό αέριο.

Φυσικά οι 230 εργαζόμενοι της Total αλλά και οι 130 εργαζόμενοι στη γειτονική πλατφόρμα της Shell έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Πραγματική μάχη δίνουν στα ανοιχτά του Άμπερντιν, σωστικά συνεργία και πυροσβεστικά πλωτά μέσα, πολλά μίλια γύρω από την πλατφόρμα Έλγιν, αφού προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Ακόμη ειδικοί από τη Σκωτία έχουν σπεύσει να συμβουλέψουν τη εταιρεία σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να σταματήσουν τη διαρροή.

Πιθανή είναι η οικολογική καταστροφή καθώς ίχνη πετρελαίου έχουν εντοπιστεί σε πολλά μίλια γύρω από την πλατφόρμα η οποία τροφοδοτεί την Μεγάλη Βρετανία με το 3% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, οι πλατφόρμες της Total και της Shell παρουσιάζουν τα τελευταία έτη τις συχνότερες διαρροές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.