ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη κοντά στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Έκρηξη κοντά στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Μια ρουκέτα ή βλήμα όλμου εξερράγη κοντά στην Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα τη Συρία.

Στη σύνοδο συμμετέχουν εννέα αρχηγοί κρατών, την πρώτη που πραγματοποιείται στο Ιράκ εδώ και 22 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές.

Στη Βαγδάτη βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε πριν από τη σύνοδο με Άραβες ηγέτες, για να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν στο σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Ανάν το οποίο ζητεί την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου, όμως παρέμειναν διχασμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν τις βιαιότητες, χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος θρησκευτικών εντάσεων.

Η Συρία έχει αποδεχτεί την πρόταση Ανάν, αλλά απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία της συνόδου και τονίζει πως θα έχει επαφές μόνο με μεμονωμένα αραβικά κράτη, περιπλέκοντας τις προσπάθειες εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών.