ΚΟΣΜΟΣ

H φωτογραφία της χρονιάς: Η αγάπη πατέρα και γιου, σύμβολο ελπίδας στη φρίκη του πολέμου της Συρίας

H φωτογραφία της χρονιάς
H φωτογραφία της χρονιάς

Μια φωτογραφία-γροθιά στο στομάχι που αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου στη Συρία, κέρδισε φέτος τα διεθνή φωτογραφικά βραβεία Siena International Photo Awards (SIPA).

Ο Τούρκος φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν με τη φωτογραφία «Hardship of Life», είναι ο νικητής των βραβείων SIPA για το 2021 με ένα «κλικ» από τον πόλεμο της Συρίας που σοκάρει την ανθρωπότητα.

Δείχνει έναν Σύρο πρόσφυγα τον Μουνζίρ που έχει χάσει το ένα του πόδι στους βομβαρδισμούς να σηκώνει ψηλά το γιό του που γεννήθηκε χωρίς άκρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, στη μεθόριο με τη Συρία.

Ο πατέρας έχει χάσει το δεξί του πόδι στους βομβαρδισμούς της Ιντλίμπ -την ώρα που ψώνιζε σε ένα παζάρι- ενώ ο γιός του Μουσταφά που γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια του χαμογελάει. Η σύζυγός του Μουνζίρ, που ήταν έγκυος την εποχή εκείνη, εισέπνευσε νευροτοξικά αέριακαι αμέσως μετά γεννήθηκε ο μικρός Μουσταφά.

«Το αγόρι γεννήθηκε με μια σπάνια εκ γενετής διαταραχή που ονομάζεται tetra-amelia, η οποία χαρακτηρίζεται από την απουσία και των τεσσάρων άκρων. Προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει η μητέρα του Ζεϊνέπ, όταν αρρώστησε από τα νευροτοξικά αέρια που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία», αναφέρει η ιστοσελίδα των Siena International Photo Awards.

«Η εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου… Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας από οποιονδήποτε θα μπορούσε να ακούσει για να βοηθήσει στη θεραπεία του. Θα δίναμε τα πάντα για να του προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή» δήλωσε η μητέρα του σύμφωνα με την Washington Post.

Μετά την φυγή της από το Ιντλίμπ, η οικογένεια ζει τώρα στη νότια Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου κάνει προσπάθειες για να εξασφαλίσει τα χρήματα για τα προσθετικά μέλη του μικρού Μουσταφά.

Oι βομβαρδισμοί στην ΙντλίμπΑ.Ρ

Ο βραβευμένος πλέον Τούρκος φωτογράφος συνάντησε για πρώτη φορά την οικογένεια στη νότια Τουρκία, όπου ζούσαν μέσα σε ένα κατάστημα. Το δράμα τους τον συγκίνησε. Ο Μεχμέτ Ασλάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το βραβείο, σημειώνοντας ότι υπήρξαν συμμετοχές από 163 χώρες στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας.

«Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην περιπέτεια της οικογένειας», είπε ο Ασλάν στην Washington Post, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η φωτογραφία θα βοηθήσει στην προσπάθεια της οικογένειας να προσφέρει προσθετικά μέλη στον Μουσταφά, αλλά και βοηθήσει στην άμβλυνση των αντιδράσεων κατά των προσφυγικών κοινοτήτων στην Τουρκία».

Με το δυνατό της μήνυμα, μήνυμα ελπίδας μέσα στην τραγωδία και την καταστροφή του πολέμου, η φωτογραφία έχει συγκινήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Χακάν Κοπούρ, επικεφαλής του πρακτορείου Anadolu στην Ουάσιγκτον έγραψε στο Twitter «Μόνο μια φωτογραφία λέει τα πάντα για το τι συνέβη στη #Συρία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο μακελάρης της Νέας Ερυθραίας: Το «πειραγμένο» προφίλ στο FB και το προφητικό βίντεο

Νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Κυριακής - Σε ποιες περιοχές θα βρέχει όλη την εβδομάδα

Κι όμως, το έδειξαν: Αυτό είναι το ανάρμοστο πλάvο που οδήγησε στο οριστικό φινάλε του Bachelor