ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» ECDC: Απότομη αύξηση των λοιμώξεων από την εποχική γρίπη

Εποχική γρίπη
Τι είπε η κυρία Θεοδωρίδου
Unsplash

Την πιθανότητα η επερχόμενη περίοδος γρίπης να είναι σοβαρή για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού τονίζει το ECDC.

Όπως αναφέρει, αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία, το οποίο είναι ασυνήθιστα πρώιμο. Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A(H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι έντονη για τους ηλικιωμένους και ότι τα πρότυπα γρίπης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Οι έγκαιρες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α (H3N2) αποτελούν ένδειξη ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι σοβαρή, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα είναι η επερχόμενη περίοδος γρίπης», ανέφερε ο Πάσι Πεντίνεν, επικεφαλής του προγράμματος γρίπης του ECDC. «Μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της COVID-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγείας που έχουν ήδη καταπονηθεί από τον COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πάσι Πεντίνεν.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση (>99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή του περιττού συνωστισμού και η τήρηση των μέτρων υγιεινής, είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 αλλά και της γρίπης.

«Από την εμπειρία μας με την πανδημία COVID-19, έχουμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσική απόσταση και τα μέτρα υγιεινής μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης», επισήμανε ο κ. Πεντίνεν. Προσέθεσε ότι «ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης παρέχει επίσης καλή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών. Όσοι εργάζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή σε γηροκομείο θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί τόσο κατά του SARS-CoV-2 όσο και κατά της γρίπης πριν από τους χειμερινούς μήνες».

«Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε να πει με έναν πολύ απλό τρόπο ότι είναι σημαντικό να γίνουν τα εμβόλια τόσο του κορονοϊού όσο και της γρίπης για να γλιτώσει κάποιος τα χειρότερα στην πορεία. Όπως τόνισε, για μια ακόμη φορά, θα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό άμεσα όσοι δεν το έχουν πράξει και να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσοι χρειάζεται να την πραγματοποιήσουν. Επίσης, να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του. Αναφερόμενη, μάλιστα, στην Κροατία είπε ότι ήδη εμφανίστηκε μία σοβαρή μορφή γρίπης που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την Η3Ν2, μια μορφή που μπορεί να διασπαρεί και σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε και οι σπίθες, δεν περιμένουμε την πυρκαγιά. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Σήμερα είναι στην Κροατία κι αύριο σε δυο - τρεις άλλες χώρες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Τα ηχητικά ντοκουμέντα – Οι οδηγίες του κέντρου και οι απαντήσεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ (vid)

Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων

Φώφη Γεννηματά: Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη - Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει τον επικήδειο