ΚΟΣΜΟΣ

Σε ύψιστη ετοιμότητα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ

Σε ύψιστη ετοιμότητα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, καθώς σήμερα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ, για την επέτειο της «Ημέρας της Γης».

Επίσης, φιλο-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές θα πορευτούν από γειτονικές χώρες προς τα σύνορα του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα και ότι θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ έδωσε εντολή να κλείσουν για 24 ώρες όλα τα σημεία διέλευσης στη Δυτική 'Οχθη, ενώ επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αστυνομία έχει επίσης περιορίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων προσκυνητών στο Όρος του Ναού (Ευγενές Άσυλο για τους μουσουλμάνους) στην Ιερουσαλήμ επιτρέποντας την επίσκεψη μόνο των ανδρών άνω των 40 ετών με ισραηλινή ταυτότητα και σε γυναίκες.

Την «Ημέρα της Γης» οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη μνήμη έξι Αράβων που σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το 1976, σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της δήμευσης αραβικών εδαφών από το Ισραήλ.