ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μπλόκο στους ουρανοξύστες – «Μην είστε ματαιόδοξοι»

Ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ
Ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ
AP

Οι μικρότερες πόλεις στην Κίνα δεν θα κατασκευάζουν στο εξής εντυπωσιακά πολυώροφα κτίρια, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταστολή των έργων ματαιοδοξίας.

Πιο συγκεκριμένα οι πόλεις με πληθυσμό κάτω των τριών εκατομμυρίων κατοίκων θα απαγορεύεται να κατασκευάζουν ουρανοξύστες ψηλότερους από 150 μέτρα. Όσοι έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από αυτόν, θα περιοριστούν σε κτίρια με ύψος μέχρι 250 μέτρα. Η απαγόρευση που ισχύει σήμερα είναι για τα κτίρια ψηλότερα από 500 μέτρα.

Η Κίνα φιλοξενεί μερικά από τα υψηλότερα κτίρια του κόσμου - συμπεριλαμβανομένου του πύργου της Σανγκάης ύψους 632 μέτρων και του οικονομικού κέντρου Ping An 599,1 μέτρων στο Σενζέν.

Τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι ενώ μπορεί να χρειαστούν ουρανοξύστες σε πολυσύχναστες πόλεις όπως η Σαγκάη και η Σενζέν, δεν υπάρχει έλλειψη γης σε άλλες πόλεις, προσθέτοντας ότι αυτοί είχαν κατασκευαστεί κυρίως για λόγους ματαιοδοξίας.

Oυρανοξύστες στο κέντρο του ΠεκίνουΑ.Ρ

Νωρίτερα φέτος, εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν να φεύγουν άρον-άρον όταν ένας ουρανοξύστης-ορόσημο μήκους 350 μέτρων - το SEG Plaza στην πόλη Shenzhen - άρχισε να ταλαντεύεται.

Η Κίνα μπλοκάρει όλο και περισσότερο τα δαπανηρά έργα ματαιοδοξίας, επικρίνοντας την εμμονή των τοπικών κατασκευαστών να ανεγείρουν εντυπωσιακά κτίρια. Νωρίτερα φέτος η χώρα απαγόρευσε την «άσχημη αρχιτεκτονική».

«Είμαστε σε ένα στάδιο όπου οι άνθρωποι είναι πολύ ορμητικοί και ανήσυχοι για να παράγουν κάτι που μπορεί πραγματικά να μείνει στην ιστορία», είχε πει νωρίτερα στη South China Morning Post ο Zhang Shangwu, αναπληρωτής επικεφαλής του Κολλεγίου Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Tongji.

«Κάθε κτίριο θέλει να είναι ένα ορόσημο και οι προγραμματιστές και οι πολεοδόμοι προσπαθούν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο φτάνοντας στα άκρα σε καινοτομία και εκκεντρικότητα».

To σημείο-ορόσημο της ΣανγκάηςΑ.Ρ

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη, το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης διευκρίνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές εξαιρέσεις εάν μια πόλη με αστικό πληθυσμό κάτω των τριών εκατομμυρίων θέλει να χτίσει έναν ουρανοξύστη ψηλότερο από 150 μέτρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να χτίσουν ένα κτίριο μεγαλύτερο από 250 μέτρα.

Όσοι εγκρίνουν έργα που παραβιάζουν αυτούς τους νέους κανόνες θα τηρήσουν «ισόβια ευθύνη», προστίθεται στην ανακοίνωση. Η ανακοίνωση έτυχε ως επί το πλείστον έγκρισης στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με πολλούς να δηλώνουν ότι οι πανύψηλοι ουρανοξύστες «δεν χρειάζονται... είναι απλώς έργα τέχνης και ματαιοδοξίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Τα δάκρυα των φίλων της κόρης της - «Δεν ξέρω πώς θα αντέξει να το ξεπεράσει αυτό»

Πέραμα: Ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί - «Ευτυχώς δικαιώθηκαν» - Τι είπαν στις απολογίες τους

Θέλξη: Αυτός είναι ο λόγος που σταμάτησε το τραγούδι