ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος COP26 για το κλίμα: Διαδηλωτές ζητούν έργα και όχι λόγια για τη σωτηρία του πλανήτη

Καρικατούρες των ισχυρών στη Σύνοδο COP26 της Γλασκώβης
Καρικατούρες των ισχυρών στη Σύνοδο COP26 της Γλασκώβης

Περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη για τις πιο κρίσιμες συνομιλίες στην ιστορία, με θέμα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και ευφάνταστα δρώμενα, πολίτες ζητούν από τους ισχυρούς να δράσουν εδώ και τώρα

Την κρισιμότητα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 τόνισαν οι επικεφαλής κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών στη Γλασκώβη.

Περισσότεροι από 20.000 εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες του κόσμου δίνουν το παρών στις διαπραγματεύσεις. Μεγάλος αριθμός ειδικών για το κλίμα, ακτιβιστών και δημοσιογράφων μετάβησαν επίσης στη Σκωτία.

Διαδηλωτής με τη μάσκα του Τζο Μπάιντεν στη ΓλασκώβηΑ.Ρ

Κατά την έναρξη της ολομέλειας στην COP26 ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε πως βρισκόμαστε «ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα» και «χρειάζεται να δράσουμε τώρα». Η ανθρωπότητα έχει ξεμείνει από χρόνο είπε και αν οι ηγέτες δεν επιδείξουν σοβαρότητα σήμερα, «τότε θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να δράσουν αύριο».

Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αντιμετωπίζουν πιέσεις για να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους σε θέματα όπως ο άνθρακας και η αποψίλωση των δασών.

Απώτερος στόχος είναι να διατηρηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσω γρήγορων, τολμηρών περικοπών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μηδενικών δεσμεύσεων. Ο πλανήτης ωστόσο «φλερτάρει»με τους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι που σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα οδηγήσει σε «κλιματική καταστροφή».

Οι νησιωτικές χώρες με χαμηλό υψόμετρο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν «τρομακτικές» επιπτώσεις απο τις αλλαγές στο κλίμα

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη προκειμένου να πιέσουν τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση για το κλίμα. Πολλοί έφτασαν στη Σκωτία αφού διένυσαν πεζή μια απόσταση δεκάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν παράλληλα με τις συζητήσεις των ισχυρών.

Διαδηλωτές από την Ισπανία, το Βέλγιο και την ίδια τη Σκωτία, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πράξεις, όχι λόγια» και «Στοπ στα ορυκτά καύσιμα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Extinction Rebellion.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 δεν είναι το τέλος στον αγώνα δρόμου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το θέμα αυτό και τα υπόλοιπα χρόνια αυτής της δεκαετίας.

Από το Air Force One πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γλασκώβη, ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για εμάς να αναγνωρίσουμε πως η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί όταν όλοι επιστρέψουν από τη Γλασκώβη»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εν τω μεταξύ θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο ηγέτης της χώρας που είναι 4η στον κόσμο στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, δεν προβλέπεται να μιλήσει απευθείας στους συμμετέχοντες

Η Ρωσία ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι ο Πούτιν δεν θα συμμετείχε στη διάσκεψη διά ζώσης. Η απουσία του καθώς και αυτή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ θεωρήθηκαν από πολλούς πλήγμα στις προοπτικές για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: Καρατομείται η ηγεσία της Άμεσης Δράσης - Δεν θα διακόπτεται καμία καταδίωξη

Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία - Έρχονται μέτρα

Σάλος με τη δήλωση Πορτοσάλτε για τους ντελιβεράδες (vid)