ΚΟΣΜΟΣ

COP26: Η Ινδία έχει στόχο το… 2070 για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Ναρέντρα Μόντι
AP Photo

Μιλώντας από το βήμα της COP26, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, έθεσε το 2070 ως στόχο για να φθάσει η χώρα του τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα -χρονολογία πολύ μεταγενέστερη από αυτές που έθεσαν άλλες ρυπαίνουσες χώρες.

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε του στόχου του λέγοντας ότι το Νέο Δελχί εμμένει στις δεσμεύσεις του «κατά πνεύμα και κατά γράμμα».

Ο Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών στη διάσκεψη της Γλασκώβης ότι η Ινδία θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στο 50% έως το 2030.

Ζήτησε επίσης μία παγκόσμια ώθηση για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων διαβίωσης «αντί της αλόγιστης και καταστροφικής κατανάλωσης».

Η Ινδία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως μετά την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως ο τεράστιος πληθυσμός της σημαίνει ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.

Η επιτυχία της COP26, η διεξαγωγή της οποίας καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας της Covid-19, θα εξαρτηθεί από το εάν θα διατηρήσει ζωντανή τη δέσμευση να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή -επίπεδο, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα αποτρέψει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Προς επίτευξη του στόχου, στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015 υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απαιτείται ισχυρή πολιτική θέληση και διπλωματία προκειμένου να αντισταθμιστούν η ανεπαρκής δράση και οι κενές υποσχέσεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, και να μηδενιστούν ως το 2050 -προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Μαύρο» ρεκόρ με 5.449 νέα - 52 θάνατοι και 430 διασωληνωμένοι

«Πόλεμος» για το τραγούδι του Βασιλακόπουλου: Οι αναρτήσεις Πολάκη, Ακρίτα και η Ανίτα Πάνια

Μέγκαν-Χάρι: Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι γείτονές τους στην Καλιφόρνια μετακομίζουν άρον άρον