ΚΟΣΜΟΣ

Πώς έγινε το μακελειό στο φεστιβάλ του Τέξας - Τι έκανε ο Τράβις Σκοτ την ώρα του χάους

Σκηνές χάους στο φεστιβάλ Astroworld
Σκηνές χάους στο φεστιβάλ Astroworld

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν -ανάμεσά τους και δεκάχρονια παιδιά- στο φεστιβάλ Astroworld στο Τέξας όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους. Κόσμος ποδοπατήθηκε, άλλοι υπέκυψαν μετά απο καρδιακή προσβολή, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ξεδιαλύνει πώς ακριβώς μετατράπηκε το μουσικό σόου σε ανείπωτη τραγωδία.

Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στο μουσικό φεστιβάλ Astroworld στο Τέξας το βράδυ της Παρασκευής, καθώς πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στο μπροστινό μέρος της σκηνής.

Θεατές άρχισαν να σωριάζονται αναίσθητοι και ο πανικός κορυφώθηκε γυρω στις 9:38 μ.μ., (τοπική ώρα) όταν σημειώθηκε ένα «επεισόδιο με μαζικά θύματα», όπως αναφέρουν οι Αρχές.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος, καθώς η... δυνατή μουσική συνεχίζει να παίζει. Η Πυροσβεστική μετέφερε σε νοσοκομεία 17 τραυματίες, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι 11 απ’ αυτούς υπέστησαν καρδιακή ανακοπή. Ανάμεσά στους τραυματίες βρίσκονται ακόμη και παιδιά ηλικίας 10 ετών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία σε συναυλία στις ΗΠΑ, μετά την πυρκαγιά του 2003 στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Station στο Ρόουντ Άιλαντ, όταν 100 ανθρώποι είχαν βρει τραγικό θάνατο.

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου δεκάδες τραυματίστηκαν το 1979 σε μια συναυλία των Who καθώς χιλιάδες θαυμαστές προσπάθησαν να μπουν στο Riverfront Coliseum στο Σινσινάτι του Οχάιο.

Πώς έγινε η τραγωδία

Μια μεγάλη ομάδα θεατών στο NRG Park του Χιούστον «άρχισε να συμπιέζεται» στο μπροστινό μέρος της σκηνής γύρω στις 9:15 μ.μ., προκαλώντας χάος με αποτέλεσμα μερικοί άνθρωποι να τραυματιστούν, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίς το Σάββατο ο αρχηγός της πυροσβεστικής του Χιούστον, Σαμιουελ Πένια.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν κάτω, να χάνουν τις αισθήσεις τους και αυτό δημιούργησε πρόσθετο πανικό», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Γύρω στις 9:38 μ.μ. ο Πένια είπε ότι προκλήθηκε ένα «περιστατικό μαζικών ατυχημάτων» καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε και οι διασώστες άμεσης δράσης έσπευσαν στο σημείο.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους τουλάχιστον ένας 10χρονος, δήλωσαν οι αρχές. Από τους νοσηλευόμενους, οι 11 έπαθαν καρδιακή ανακοπή. Περίπου 300 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν.

Τρομακτικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους γιατρούς να προσπαθούν να συνεφέρουν αναίσθητα άτομα καθώς συνεχιζόταν η συναυλία. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη αιτία θανάτου για τους οκτώ επιβεβαιωμένους θανάτους, εν αναμονή της έρευνας του ιατροδικαστή.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Χιούστον Τρόι Φίνερ είπε ότι οι αρχές «άκουσαν φήμες για ανθρώπους που έκαναν ενέσεις ναρκωτικών σε άλλους» στη διάρκεια του σόου, γράφει η New York Post.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό… Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην κάνει κανείς εικασίες. Δεν έχουμε καμία από τις απαντήσεις απόψε», δήλωσε απο την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, Τρόι Φίνερ, ζητώντας από τον κόσμο αν δεν έχει στοιχεία να μην κάνει εκτιμήσεις. «Έχουμε πληγωμένες οικογένειες εδώ έξω»

Οι αρχές υπολογίζουν οτι οι παρευρισκόμενοι στο NRG Park ήταν περίπου 50.000

Η αντίδραση του Τράβις Σκότ

Όπως γράφει η εφημερίδα Houston Chronicle, ο Τράβις Σκοτ σταμάτησε πολλές φορές τη συναυλία κατά τη διάρκεια της 75λεπτης εμφάνισής του βλέποντας δεκάδες θαυμαστές του να εγκλωβίζονται στο μπροστινό μέρος της σκηνής.

Ο ίδιος ζήτησε από τις αρχές ασφαλείας να επέμβουν έτσι ώστε και το πλήθος αλλά και ο ίδιος να μην κινδυνεύσουν. Πολλές φορές, ήχησε συναγερμός ενώ αναβόσβηναν φώτα από οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Κάποιοι πάντως σχολίασαν στο Twitter oτι ο διάσημος ράπερ συνέχισε για αρκετή ώρα ατάραχος τη συναυλία του, παρά το γεγονός ότι είχε αντιληφθεί πώς κάτι ανησυχητικό συμβαίνει.

Η εταιρεία ψυχαγωγίας LiveNation, η οποία διοργάνωσε το Astroworld, είπε ότι θα επιτρέψει στους ερευνητές να ελέγξουν πλάνα από την μετάδοση , ενώ η αστυνομία διευκρίνισε οτι ο Σκοτ συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα.

«Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στο #ASTROWORLDFest, υποτίθεται ότι πρέπει να νιώθεις ασφάλεια σε ένα μουσικό φεστιβάλ και να επιστρέψεις για να πεις πόσο πολύ διασκέδασες, αλλά αυτό είναι νοσηρό», σχολίασε κάποιος στο Twitter.

Το Astroworld Festival είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 6 Νοεμβρίου. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ακύρωσαν τη σημερινή συναυλία.

Νωρίτερα -το απόγευμα της Παρασκευής- εκατοντάδες οπαδοί εθεάθησαν να γκρεμίζουν οδοφράγματα στις πύλες εισόδου περνώντας μπροστά από ανιχνευτές μετάλλων και φρουρούς ασφαλείας. Κανένας από τους τραυματίες σε εκείνη την περίπτωση δεν φάνηκε να τραυματίζεται σοβαρά, σύμφωνα με το ABC13.

Τα 100.000 εισιτήρια του Astroworld εξαντλήθηκαν μέσα σε μία ώρα από την έναρξη της πώλησης τον Μάιο. Η εκδήλωση ξεκίνησε το 2018 και ακυρώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

HΠΑ: Σοκ στο μουσικό φεστιβάλ Astroworld του Τέξας- Οκτώ νεκροί σε συναυλία του Τράβις Σκοτ

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 44χρονος υπάλληλος μίνι μάρκετ από αδίστακτο ληστή

«Κλείδωσε» το κοινωνικό μέρισμα - Μέσα Νοεμβρίου οι αποφάσεις