ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σύγκρουση προέδρου - πρωθυπουργού με φόντο την καρατόμηση της ΥΠΕΞ

H Νάιλας Αλ-Μανγκούς
H Νάιλας Αλ-Μανγκούς

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η καρατόμηση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλας Αλ-Μανγκούς

Μία σύγκρουση κορυφής ανέδειξε η χθεσινή καρατόμηση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλας Αλ-Μανγκούς καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας αντιτάχθηκε και απέρριψε την απόφαση του προέδρου της Λιβύης για την καθαίρεση της κας Αλ-Μανγκούς.

Ουσιαστικά πρόκειται για επίδειξη ισχύος μεταξύ των ισχυρών ηγετών της Λιβύης λίγες μόλις ημέρες από τη μεγάλη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στο Παρίσι, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα, ενόψει των προγραμματισμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η Μανγκούς, που είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης και προέρχεται από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις». Ο Λίβυος πρόεδρος την κατηγορεί ότι ασκούσε την εξωτερική πολιτική χωρίς συνεννόηση με το προεδρικό συμβούλιο.

Η απόφαση για την απαλλαγή της Μάνγκους από τα καθήκοντά της ελήφθη από τον Μένφι με τη στήριξη 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο με έδρα τα ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι αποκλειστικά εκείνος έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις για την απομάκρυνση υπουργών της κυβέρνησής του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Τούνη: Απάντησε για την οικειοθελή της αποχώρηση από το «J2US» και τις φήμες περί εγκυμοσύνης

«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο και με βίασε» - Σοκάρουν οι καταθέσεις κατά γνωστού ηθοποιού

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr