ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ για την επόμενη ημέρα: «Εγώ θα κοιμηθώ και θα διαβάσω, εσείς θα συνηθίσετε την απουσία μου»

Η Άνγκελα Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ
A.P

Τον απολογισμό της θητείας της, αλλά και τα σχέδιά της για τη ζωή… μετά την καγκελαρία έκανε η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν αποχωρήσει από το προσκήνιο

 

Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στη Deutsche Welle για τις δυσκολίες της θητείας της, σημειώνοντας πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η προσφυγική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Μαξ Χόφμαν, είπε ότι η προσφυγική κρίση και η πανδημία ήταν μεγάλες δοκιμασίες, καθώς «και στις δύο περιπτώσεις, επηρεάστηκαν άμεσα ζωές και ανθρώπινες μοίρες», ενώ έδωσε απαντήσεις με ασυνήθιστα χαλαρή διάθεση.

Ενδεικτική είναι η απάντησή της στην ερώτηση για τα σχέδιά της μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία: «Δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνω μετά. Είπα, ναι, πρώτα θα ξεκουραστώ και μετά θα δούμε τι θα έρθει στο μυαλό μου».

Η ίδια, σύμφωνα με τη DW, θέλει, όπως λέει, να διαβάσει και να κοιμηθεί. Όπως όμως αναφέρει στη συνέχεια: «Μετά βεβαιότητας θα νιώσω και λίγη μελαγχολία γιατί πάντα έκανα τη δουλειά μου ευχάριστα και μου αρέσει ακόμη να την κάνω».

Όσο για τον επόμενο καγκελάριο που θα την διαδεχθεί στην καγκελαρία -η οποία έχει ταυτιστεί με την Μέρκελ εδώ και 16 χρόνια- απάντησε γελώντας: «Θα το συνηθίσετε».

Ειδική αναφορά στον Μακρόν

Η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή της έκανε ειδική μνεία στην τελευταία της επίσκεψη στη Γαλλία ως καγκελάριος της Γερμανίας και στη σχέση της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την τίμησε στη Βουργουνδία με την υψηλότερη τιμή της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική μου. Αλλά χαίρομαι πολύ όταν βλέπω να έχουν έρθει τόσοι πολλοί άνθρωποι για να δουν εμένα και τον πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία –όπου, αν το δει κανείς ιστορικά ,τα μεταξύ μας συναισθήματα δεν ήταν πάντα τόσο φιλικά-. Πρέπει να πω ότι ήταν μια όμορφη εμπειρία», ανέφερε.

«Τα καταφέραμε»

Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η Γερμανία κατάφερε να διαχειριστεί την άφιξη 80.000 προσφύγων στη χώρα το 2015, όταν μάλιστα είπε την περίφημη φράση «Θα τα καταφέρουμε», η Άγκελα Μέρκελ απαντά: «Ναι, τα καταφέραμε!». Όπως προσέθεσε δεν ήταν όλα «ιδανικά», ωστόσο σημαντική ήταν η συμβολή δημάρχων και εθελοντών στη διαχείριση της κατάστασης.

«Έχουμε θαυμάσια παραδείγματα ανθρώπων που προοδεύουν, όταν σκέφτομαι τους αποφοίτους γυμνασίου…» τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ έχοντας κατά νου παιδιά μεταναστών που φοιτούν σε γερμανικά σχολεία, προσθέτοντας στη συνέχεια με διάθεση αυτοκριτικής: «Φυσικά όμως δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγιάς. Δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης».

«Να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα»

Η Μέρκελ θεωρεί επίσης κρίση την αμφισβήτηση διεθνών οργανισμών από πολλούς στον κόσμο. Όπως παρατηρεί: «Για μένα ήταν πάντα σημαντικό, και πάντα προσπαθούσα, να ενισχύσω τον ρόλο διεθνών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κ.ά».

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τέλος, η Άγκελα Μέρκελ είπε «Πρέπει να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα». Πριν γίνει καγκελάριος σημειωτέον, η Άνγκελα Μέρκελ είχε διατελέσει μεταξύ άλλων υπουργός Περιβάλλοντος.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις επιστημονικές εκτιμήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ κοντά στον 1,5 βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη». Σχετικά με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που διεξάγεται στη Γλασκώβη και στην οποία παρεβρέθηκε και η ίδια παρατήρησε:

«Η Γλασκώβη έχει ήδη επιφέρει κάποια αποτελέσματα (…) αλλά από τη σκοπιά των νέων τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται πολύ αργά (…) Και λέω στους νέους: πρέπει να ασκήσετε πίεση».

Ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ σημείωε με τον γνωστό ρεαλισμό της ότι για τη λήψη μέτρων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, απαιτούνται πλειοψηφίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν φόβοι για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr

Καιρός – Αρναούτογλου: Μεγάλο καιρικό σασπένς από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά