ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Αντάρτες απήγαγαν επτά άτομα κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας
AP Photo

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους πολίτες της Βενεζουέλας, απήχθησαν από φερόμενους ως αποστάτες των FARC στη βορειοανατολική Κολομβία, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Δευτέρα.

Πρόκειται για κατοίκους της Ελ Τάρα, κοινότητας του νομού Βόρεια Σαντανδέρ. «Ορισμένοι έχουν εμπορικές δραστηριότητες, άλλοι είναι πολίτες της Βενεζουέλας που δουλεύουν στα χωράφια, είναι γνωστοί άνθρωποι», εξήγησε ο δήμαρχος, ο Γιαΐρ Δίας, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πότε ούτε πού ακριβώς απήχθησαν.

Ο αστυνομικός διευθυντής Κάρλος Μαρτίνες, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή, συμπλήρωσε ότι ο «Λενίν Κιντέρο Μογιάνο, γνωστός επίσης ως Πέδρο, ένας από τους διοικητές των αποστατών των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, πρώην οργάνωση ανταρτών που διαλύθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης του 2016), που δρουν στην περιοχή, θεωρείται ότι ευθύνεται για την απαγωγή».

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και θεωρείται απόδειξη πως οι απαχθέντες βρίσκονται στη ζωή από τις τοπικές αρχές εικονίζει τους ομήρους σε δάσος ενώ δύο οπλισμένοι άνδρες με στολές τους φρουρούν.

Λίγο αργότερα, το ίδιο βίντεο εικονίζει τον «διοικητή Πέδρο» να απευθύνει προειδοποίηση στους μετανάστες από τη Βενεζουέλα που περνούν τα σύνορα και εγκαθίστανται στην Κολομβία.

«Καλωσήλθατε σε όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν και να κάνουν το σωστό, όμως γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχει κόσμος που πουλάει ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκομανείς, κλέφτες, βιαστές, εκβιαστές», προειδοποιεί ο διοικητής των ανταρτών, που φορά στολή με εμβλήματα των πρώην FARC. «Βοηθήστε μας να τους εντοπίσουμε για να τους διώξουμε ή για να τους διορθώσουμε», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ελ Τάρα, σχηματίστηκε «ανθρωπιστική επιτροπή», αποτελούμενη από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της καθολικής εκκλησίας, για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων.

Η Βόρεια Σαντανδέρ, που γειτνιάζει με τη Βενεζουέλα, ειδικά η περιφέρεια Κατατούμπο, είναι σήμερα ένας από τους τομείς της Κολομβίας που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα.

Στην περιοχή, όπου η παραγωγή κόκας ανθεί, δρουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις που ανταγωνίζονται η μια την άλλη: αποστάτες των FARC, αντάρτες του ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές), ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, καθώς και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ένας έφηβος κι ένα παιδί από τη Βενεζουέλα εκτελέστηκαν από αγνώστους αφού κατηγορήθηκαν για κλοπή σε κατάστημα της γειτονικής κοινότητας Τιμπού.

Η Κολομβία φιλοξενεί το τρέχον διάστημα κάπου δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας οι οποίοι έφυγαν από την πατρίδα τους εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Άγριο φονικό στο Βόλο: Παραδόθηκε ο άνδρας που σκότωσε την 75χρονη νονά του

Καιρός - Αρναούτογλου: Πτώση της θερμοκρασίας τα επόμενα 24ωρα - Πού θα βρέξει (vid)