ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών έως τις αρχές Απριλίου

Βρετανία υποχρεωτικός εμβολιασμός
Όσοι δεν έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους θα εξαιρεθούν του μέτρου
AP

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους υγειονομικούς του δημοσίου συστήματος υγείας στην Αγγλία

Οι υγειονομικοί στην Αγγλία θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 έως τις αρχές Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, καθιστώντας τον εμβολιασμό υποχρεωτική προϋπόθεση για την απασχόληση εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Εθνικής Αρχής Υγείας (NHS).

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να χειριστεί έναν δύσκολο χειμώνα για το σύστημα υγείας της χώρας του, χωρίς την επιβολή οικονομικά ζημιογόνων λοκντάουν, με στόχο να βοηθήσει στην προστασία έναντι της διασποράς της Covid-19.

Ο Τζάβιντ είπε πως έπρεπε να ισορροπήσει το οφέλη στους ασθενείς και τους συναδέλφους με την ανησυχία ότι οι εργαζόμενοι ενδεχομένως θα αποφασίσουν να αφήσουν τις δουλειές τους παρά να εμβολιαστούν. Επισήμανε πως οι πιέσεις στον εργασιακό χώρο αποτελούν έναν λόγο που το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί έως την άνοιξη.

«Όλοι όσοι εργάζονται στο NHS και την κοινωνική πρόνοια θα πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να αποφύγουμε το κακό που μπορεί να προληφθεί και να προστατεύσουμε τους ασθενείς στο NHS, να προστατεύσουμε τους συναδέλφους στο NHS και φυσικά να προστατεύσουμε το ίδιο το NHS», επισήμανε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, θα υπάρξουν εξαιρέσεις για εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και για εκείνους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς. Η απόφαση αυτή ακολουθεί ένα ανάλογο μέτρο προκειμένου τα εμβόλια να καταστούν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη.

Υπάρχουν περίπου 100.000 υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει προς το παρόν την πρώτη δόση ενός εμβολίου, είπε ο Τζάβιντ.

«Κανείς στο NHS ή την πρόνοια που δεν έχει εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος, να αποκλειστεί ή να ντροπιαστεί», τόνισε ο Τζάβιντ. «Στόχος είναι να τους στηρίξουμε να κάνουν μια θετική επιλογή προκειμένου να προστατεύσουν τους ευάλωτους ανθρώπους, να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους και φυσικά να προστατεύσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας είπε, επίσης, ότι η διαβούλευση για τους υγειονομικούς εξέτασε επιπλέον την ιδέα να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Ο ίδιος τόνισε πως δεν θα εισαγάγει αξιώσεις για εμβόλια κατά της γρίπης σε αυτό το στάδιο, προσθέτοντας, όμως, ότι η επιλογή παραμένει ανοικτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Σεμίνα Διγενή: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της για τον Φιλιππίδη

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές

Ρoή Ειδήσεων