ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπρέιβικ σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Ομπάμα

Ο Μπρέιβικ σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των προσώπων που έιχε βάλει στο στόχαστρο ο Άντερς Μπρέιβικ.

Ο μακελάρης του Όσλο που ευθύνεται για το θάνατο 77 ανθρώπων τον περασμένο Ιούλιο στη νορβηγική πρωτεύουσα, σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Ομπάμα κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2009.

Όπως αναφέρει η Νορβηγική εφημερίδα «Dagbladet», ο 33χρονος δράστης είπε στους αστυνομικούς ότι η επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο, που θα γινόταν με βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο δημαρχείο του Όσλο, όπου γίνεται η απονομή των βραβείων, είχε στόχο «να σκοτώσει μερικούς προδότες».

Διευκρίνισε πως η βομβιστική επίθεση «θα ήταν μια συμβολική κίνηση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα έβλεπαν την τελετή», ωστόσο επεσήμανε πως τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας τον έκαναν να αναθεωρήσει, γιατί θεώρησε ότι δύσκολα θα μπορούσε να παρκάρει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην πλατεία του δημαρχείου.

Στις 16 Απριλίου, ξεκινά η δίκη του Μπρέιβικ, ο οποίος με θράσος είχε δηλώσει ότι η μέρα της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο και της σφαγής στο νησί Ουτόγια, ήταν «η χειρότερη της ζωής του».

Στην επιστολή μάλιστα την οποία ο Μπρέιβικ έγραψε στον υπολογιστή της φυλακής όπου κρατείται, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην υπερασπιστική του ομάδα, όμως πρόσθεσε ότι φοβάται πως «η δίκη του θα μετατραπεί σε "τσίρκο"», ενώ κατηγόρησε τα νορβηγικά και διεθνή ΜΜΕ για τον τρόπο που τον παρουσίασαν.