ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Τα δύο σενάρια για το πολύνεκρο δυστύχημα - Γλίτωσαν μόνο όσοι κάθονταν στις πίσω θέσεις

Δυστύχημα στη Βουλγαρία
Δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι αρχές της Βουλγαρίας για το δυστύχημα με τους 46 ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί στο λεωφορείο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι αρχές της Βουλγαρίας για το δυστύχημα με τους 46 ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί στο λεωφορείο

Δραματικές είναι οι περιγραφές για το σοκαριστικό δυστύχημα με τους 46 νεκρούς στη Βουλγαρία όταν το λεωφορείο από τα Σκόπια στο οποίο επέβαιναν έπιασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Βουλγαρίας «τα πτώματα ήταν στοιβαγμένα μέσα στο όχημα και είχαν γίνει στάχτη. Η εικόνα είναι τρομακτική, τρομακτική. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν».

Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ασαφή, αλλά το λεωφορείο φαίνεται ότι χτύπησε πάνω σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα είτε πριν είτε αφού πήρε φωτιά, ανακοίνωσαν βούλγαροι αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 46 νεκρούς βρίσκονται και 12 παιδιά ενώ επτά είναι οι επιβάτες που επέζησαν καθώς κατάφεραν να βγουν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα με τους έξι να έχουν υποστεί εγκαύματα και τον ένα κάταγμα στο πόδι.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Στρούμα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων δυτικά της Σόφιας με τους άτυχους εκδρομείς να επιστρέφουν στα Σκόπια έπειτα από ένα σαββατοκύριακο αναψυχής στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο εκδοχές για το δυστύχημα

Οπως είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών της Βουλγαρίας, Μπόροσλαβ Σαράφοβ, τέσσερα λεωφορεία από ένα ταξιδιωτικό γραφείο των Σκοπίων εισήλθαν στο έδαφος της Βουλγαρίας αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ από την Τουρκία. «Ανθρώπινο λάθος του οδηγού ή μηχανική βλάβη είναι οι δύο αρχικές εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος» τόνισε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Σόφια ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Ο Ζάεφ είπε ότι οι 45 από τους 47 επιβάτες ήταν από τα Σκόπιια ενώ ανάμεσά τους υπήρχε ένας Σέρβος και ένας Βέλγος χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν τα δύο αυτά ατομα συγκαταλέγονται στους νεκρούς ή στους τραυματίες.

Ο Ζάεφ είπε ότι μίλησε με έναν από τους επτά επιζήσαντες, ο οποίος του περιέγραψε πως οι επιβάτες κοιμούνταν και ξύπνησαν από τον θόρυβο μιας έκρηξης. Ο ίδιος είπε ότι όσοι κάθονταν στα πίσω καθίσματα του λεωφορείου κατάφεραν να σπάσουν ένα παράθυρο και να πηδήξουν έξω.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα δήλωσε ότι οι επιβάτες προέρχονταν από την αλβανική κοινότητα των Σκοπίων γράφοντας στο Twitter: «Μεγάλη θλίψη για τις 45 ζωές των Αλβανών από τα Σκόπια που χάθηκαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα στη Βουλγαρία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Αυτές είναι οι νέες οδηγίες για την τρίτη δόση – Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Νέα μέτρα: Πώς μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Συνελήφθη ο δημοσιογράφος Κώστας Ραπτόπουλος