ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της AstraZeneca απέδωσε στο εμβόλιο της εταιρείας τις λιγοστές νοσηλείες στη Βρετανία

επικεφαλής AstraZeneca νοσηλείες Βρετανία
O επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό.
Associated Press/Lefteris Pitarakis

Ο επικεφαλής της AstraZeneca αναφέρθηκε στο μειωμένο αριθμό νοσηλειών στη Βρετανία, αποδίδοντας στη συμβολή του εμβολίου της εταιρείας του.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, απέδωσε ως πιθανή εξήγηση για τις λιγότερες νοσηλείες λόγω κορονοϊού στη Βρετανία τη χορήγηση του εμβολίου της χώρας του.

Ο Πασκάλ Σοριό μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC τόνισε ότι «αν κοιτάξετε το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει πράγματι μεγάλη κορύφωση λοιμώξεων, αλλά όχι τόσες πολλές νοσηλείες σε σχέση με την Ευρώπη».

Ερωτηθείς εάν η μεγάλη αύξηση των νοσηλειών στην Ευρώπη συνδέεται με την αποτυχία της ένωσης να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο AstraZeneca σε ηλικιωμένους, ο Σοριό εξήγησε ότι «πέρα από τα αντισώματα σημασία έχει και η ενεργοποίηση των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, της φυσικής άμυνας του οργανισμού κατά του ιού».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της AstraZeneca υπογράμμισε ότι «Όλοι επικεντρώνονται στα αντισώματα, αλλά τα αντισώματα τα βλέπεις να φθίνουν με τον καιρό. Αυτό που παραμένει και είναι πολύ σημαντικό είναι αυτή η αντίδραση των Τ-λεμφοκυττάρων, που αμέσως μόλις ο ιός σου επιτεθεί ξυπνούν και έρχονται προς διάσωση και σε προστατεύουν. Αλλά χρειάζονται λίγο χρόνο, επομένως μπορεί να προσβληθεί κάποιος αλλά μετά έρχονται προς διάσωση και δεν μπαίνεις στο νοσοκομείο».

Επομένως τα Τ-λεμφοκύτταρα μετράνε, και ιδίως καθώς σχετίζονται με τη διάρκεια της αντίδρασης, ιδιαιτέρως στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Και αυτό το εμβόλιο έχει αποδειχθεί πως ενεργοποεί τα Τ-λεμφοκύτταρα σε υψηλότερο βαθμό στους ηλικιωμένους», είπε ο κ. Σοριό.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό των πιο ηλικιωμένων, ενώ στην Ευρώπη αρχικά θεωρήθηκε ότι το εμβόλιο δε λειτουργεί στους πιο ηλικιωμένους», μια έμμεση αναφορά στην επικριθείσα στη Βρετανία δήλωση του Προέδρου Μακρόν περί «ημιαποτελεσματικότητας» του σκευάσματος της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών.

Πάντως ο κ. Σοριό σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν οι συγκριτικά λιγότερες νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται πράγματι στην έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πιο ηλικιωμένους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Στραβελάκης: Η αλήθεια για τον κορονοϊό και τα τρία ψευδώς αρνητικά τεστ

Κρούσματα σήμερα: 8.100 νέα - 91 θάνατοι και 597 διασωληνωμένοι

Βουλγαρία: Η τραγική ειρωνεία με τον οδηγό του λεωφορείου & οι περιγραφές με τα στοιβαγμένα πτώματα