ΚΟΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Όταν ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε το 2012 ότι «δεν θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί»

Γλυπτά Παρθενώνα
Ο Μπόρις Τζόνσον το 2012 ως δήμαρχος του Λονδίνου υποστήριζε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν αφαιρεθεί από την Ελλάδα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Μπόρις Τζόνσον το 2012 ως δήμαρχος του Λονδίνου υποστήριζε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν αφαιρεθεί από την Ελλάδα

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός της Βρετανίας να συντάσσεται με τη γραμμή της χώρας του να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα κρίνοντας ότι νόμιμα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά το 2012 ως δήμαρχος του Λονδίνου εξέφραζε μια αρκετά διαφορετική άποψη.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του πριν από 9 χρόνια όταν υπηρετούσε στον δημαρχιακό θώκο του Λονδίνου ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε προς το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από την Ηλεία, Γιώργο Χήνο, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «δεν θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί από την Ακρόπολη».

«Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχω αναλογιστεί αρκετά για αρκετά χρόνια. Σε έναν ιδεατό κόσμο είναι αλήθεια ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί από την Ακρόπολη και θα ήταν δυνατόν να παρουσιάζονται στην ολότητά τους» έγραφε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον το 2012.

Η επιστολή του Μπόρις Τζόνσον ως δήμαρχος Λονδίνου για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Επικαλούμενος τη νομιμότητα και την ηθική σας καλώ να ξεκινήσετε τη διαδικασία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» έγραφε ο κ. Χήνος δύο μήνες πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου περιγράφοντας τις «βαθιές πληγές» που είχε προκαλέσει ο λόρδος Έλγιν.

Παρόλα την παραδοχή του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον στο τέλος της επιστολής του γράφει ότι «θα ήταν μια μεγάλη απώλεια» για το Λονδίνο αν τα κλαπέντα από τον λόρδο Έλγιν μάρμαρα έφευγαν από την βρετανική πρωτεύουσα: «Αν και αντιμετωπίζω με συμπάθεια το αίτημα για αποκατάσταση στην Αθήνα, νιώθω ότι πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χάος από την κακοκαιρία στην Αττική: Κλειστοί δρόμοι, απεγκλωβισμοί πολιτών και πλημμυρισμένα σπίτια

Βουλγαρία: «Ο οδηγός κοιμήθηκε» λέει επιζών του δυστυχήματος – Η συγκλονιστική περιγραφή του

Νίκος Στραβελάκης: Η αλήθεια για τον κορονοϊό και τα τρία ψευδώς αρνητικά τεστ