ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Απίθανο να προκαλεί σοβαρή νόσηση σε εμβολιασμένους, λέει ο ιδρυτής της BioNTech

Μετάλλαξη Όμικρον
«Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης» λέει ο ιδρυτής της BioNTech
AP

Η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση, σημείωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech.

Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τόνισε ο Σαχίν. «Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης», δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη.

«Αναμένουμε ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός θα αυξήσει περαιτέρω την προστασία», πρόσθεσε ο Σαχίν.

Νωρίτερα, σε δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον προχώρησε ο επικεφαλής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, προβλέποντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της «Όμικρον» σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ο ίδιος, μάλιστα, προέβλεψε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταφέρουν να παράξουν σε μεγάλη κλίμακα νέα εμβόλια ειδικά στοχευμένα για την μετάλλαξη Όμικρον. Όπως είπε στους Financial Times ο επικεφαλής της Moderna o υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα και ταχεία εξάπλωσή της συγκεκριμένης παραλλαγής στη Νότια Αφρική ότι η υπάρχουσα «σοδειά» εμβολίων θα πρέπει να τροποποιηθεί το 2022.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Βρήκαν την 16χρονη κόρη τους κρεμασμένη

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Χαμός στο Twitter με το πρόστιμο των 100 ευρώ: «Έχουμε αρχίσει να ντρεπόμαστε και οι εμβολιασμένοι»