ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ μετά απο 16 χρόνια - Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη καγκελάριος

O νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς
O νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς είναι απο σήμερα ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, αναλαμβάνοντας τα ηνία της τρικομματικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP). Μετά απο 16 ολόκληρα χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετάει την καγκελαρία

Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη πριν από λίγο Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Η παραλαβή της σκυτάλης απο τον Σολτς,σηματοδοτεί το τέλος της 31χρονης πολιτικής καριέρας της Μέρκελ. Ο 63χρονος διάδοχός της, ένας πολιτικός χαμηλών τόνων, οδήγησε τους Σοσιαλδημοκράτες στην εκλογική νίκη στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας έλαβε θερμό χειροκρότημα απο τα μέλη της Bundestag. Η νέα κυβέρνηση έχει φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και εστιάζει μεταξύ άλλων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βασική της προτεραιότητα ωστόσο θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει άλλα 69.601 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες και 527 θανάτους , τον υψηλότερο αριθμό από τον περασμένο χειμώνα.

Ο Σολτς και η ηγέτις των Πρασίνων, Aναλένα Μπέρμποκ, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει επίσης να απαντήσουν στους φόβους γύρω από τη στρατιωτική κινητικότητα της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αν και η Ρωσία έχει αρνηθεί σχέδια εισβολής στη γειτονική της χώρα, η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας αργά την Τρίτη ότι θα υιοθετούσαν μια κοινή στρατηγική σε περίπτωση ρωσικής πρόκλησης, επιβάλλοντας «σημαντική και σοβαρή βλάβη στη ρωσική οικονομία»

Ένα προφανές οικονομικό μέτρο θα ήταν το «μπλόκο» στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά εξακολουθεί να περιμένει έγκριση από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία ότι ο αγωγός θα κλείσει, γεγονός που θα αποτελούσε μία σημαντική εξέλιξη σε ενεργειακό και διπλωματικό επίπεδο.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξελέγη για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1990 και έλαβε αμέσως υπουργική θέση από τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Στη συνέχεια όμως έπαιξε βασικό ρόλο στην εκδίωξή του και έγινε ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών το 2000, πριν γίνει καγκελάριος τον Νοέμβριο του 2005.

Θα συνεχίσει να έχει το δικό της γραφείο κοντά στην Bundestag, σε ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε κάποτε η Mαργκότ Χόνεκερ, η πιο ισχυρή γυναίκα στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στο Ηράκλειο: Από τα «φώτα» και τις μεγάλες πίστες στην αυτοκτονία

Τρόμος για δύο ανήλικες στην Ερμού: Δύο άνδρες τις κυνήγησαν για να τις θωπεύσουν

Το σκοτεινό παρελθόν του επιχειρηματία που απέλυσε 900 μέσω Zoom: Απειλές, απάτες, προσβολές