ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η αύξηση του ορίου του χρέους - Απετράπη ο κίνδυνος στάσης πληρωμών

Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών
Το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
AP Photo

Αποφεύχθηκε το shutdown που θα είχε συνέπειες δυνητικά καταστροφικές για τις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία.

Η πλειοψηφία των μελών της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκε σε ψηφοφορία –η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη– υπέρ του μέτρου που επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ (28,9 τρισ. δολάρια ως εδώ), αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο η χώρα να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Την Τετάρτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων με 222 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατάμ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους το οποίο και έστειλε στη Γερουσία.

Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ. Ορίζεται από το Κογκρέσο και πρέπει να αυξηθεί ή να ανασταλεί ως τη 15η Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές της στους πιστωτές της και θα αναγκαστεί να πετσοκόψει τις δαπάνες της.

Αυτή η κατάσταση θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας μεγάλη ύφεση.

Οι ΗΠΑ, που όπως σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου ζουν με πίστωση εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά τους, έχουν αυξήσει σε αρκετές περιπτώσεις το περιλάλητο «όριο» αυτό, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες προϋποθέτει τις ψήφους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Όμως η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει σε αυτό το τρέχον διάστημα, ερίζοντας πως έτσι θα έδινε λευκή επιταγή στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, έδωσε εντέλει την Τρίτη πράσινο φως για την καταφυγή στον ελιγμό που ενέκρινε η Βουλή.

«Θεωρώ πως είναι προς το συμφέρον της χώρας» να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, εξήγησε ο ισχυρός ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ.

Το πακέτο δαπανών 1,75 τρισ. δολαρίων, δημοφιλές κατά τις δημοσκοπήσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων χρηματοδοτήσεις για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παραμένει όμως μπλοκαρισμένο μήνες τώρα στο αμερικανικό κοινοβούλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα «μαζεύει» ο Γιώργος Παπανδρέου: Ουδείς μίλησε για νοθεία

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Σερέτης σε Newsbomb.gr: ΕΔΕ για τον χαμό της 14χρονης στη Λαμία –«Σεβόμαστε την μνήμη του κοριτσιού»