ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ποια χώρα μπορεί να γίνει επικίνδυνο «εργαστήριο» μεταλλάξεων και γιατί

Φόβοι για την έξαρση του κορονοϊού στην Παπούα Νέα Γουινέα
Φόβοι για την έξαρση του κορονοϊού στην Παπούα Νέα Γουινέα
ΑP

H Παπούα Νέα Γουινέα, όπου λιγότερο από το 5% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, αποτελεί γόνιμο έδαφος για την εξάπλωση και τη μετάλλαξη του κορονοϊού, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η επόμενη μετάλλαξη της Covid-19 που θα πλήξει τον κόσμο θα μπορούσε να εμφανιστεί στο…κατώφλι της Αυστραλίας, λόγω των απίστευτα χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού ιδίως στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Αυστραλίας και στο κοντινότερο σημείο απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την αυστραλιανή επικράτεια στο στενό Τorres. Σε διάφορα στάδια της πανδημίας υπήρξαν φόβοι ότι ταξιδιώτες από το νησιωτικό κράτος θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό στην Αυστραλία.

«Ανησυχώ ότι η Παπούα Νέα Γουινέα είναι το επόμενο μέρος όπου θα εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή», δήλωσε ο Adrian Prouse, επικεφαλής διεθνών ανθρωπιστικών προγραμμάτων στον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό.

«Στην Παπούα Νέα Γουινέα λιγότερο από το 5% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, στην Ινδονησία, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο. Δύο χώρες ακριβώς στην πόρτα μας με σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την απόκτηση εμβολίων» πρόσθεσε.

Η Stefanie Vaccher, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Burnet με έδρα την Παπούα Νέα Γουινέα, επανέλαβε αυτήν την ανησυχία. «Σε πληθυσμούς που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εξάπλωση και μετάλλαξη του ιού. Στην ΠΝΓ, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μετάλλαξη και εξάπλωση του ιού».

Ενώ πολλές χώρες του Ειρηνικού είχαν χαμηλά κρούσματα Covid-19, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, ιδιαίτερα για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως το Βανουάτου, ήταν καταστροφικές.

«Δεν νομίζω ότι έχει σημασία σε ποια χώρα εμφανίζεται μια παραλλαγή για να ενδιαφερθεί ο κόσμος. Οι χώρες έχουν την ευθύνη να σκέφτονται παγκοσμίως και η πανδημία έχει αποκαλύψει πόσο αλληλένδετοι είμαστε…».

Η Παπούα Νέα Γουινέα αντιμετωπίζει ένα καταστροφικό ξέσπασμα της Covid-19 όλο το 2021. Ο επίσημος αριθμός θανάτων από τον ιό είναι 573, με περίπου 35.000 κρούσματα, αλλά η πραγματική κλίμακα της επιδημίας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω των χαμηλών ποσοστών τεστ.

Οι αναφορές δείχνουν ότι οι άνθρωποι ζητούν επίσης από τους γιατρούς να μην αναφέρουν την Covid-19 ως αιτία θανάτου στα πιστοποιητικά θανάτου των αγαπημένων τους.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει μια έκρηξη στη μετάλλαξη Δέλτα», λένε οι ειδικοί. Όταν η μετάλλαξη «αλληλεπιδρά» με ένα πραγματικά εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, υψηλά ποσοστά ασθενειών, χαμηλή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαρό νερό,υπάρχει αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Άγις Κυνηγόπουλος

Γιώργος Τράγκας: Κρίσιμες ώρες στη ΜΕΘ του «Σωτηρία»

Η Φάρμα: «Έσπασε» ο Ψωμιάδης – «Δεν φανταζόμουν ότι στα τελευταία χρόνια της ζωής μου...» (vid)