ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ

Κίνα: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ
Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ
AP Photo

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν το αποτελούμενο «αποκλειστικά από πατριώτες» Νομοθετικό Συμβούλιο, σε μια εκλογική διαδικασία που οι επικριτές της την χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική και η τοπική κυβέρνηση προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους για να αποδείξει τη νομιμότητά της.

Οι αξιωματούχοι προτρέπουν τον κόσμο να ψηφίσει, φοβούμενοι ότι η χαμηλή συμμετοχή μπορεί να θεωρηθεί μορφή διαμαρτυρίας.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στην πόλη, με περίπου 10.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί. Ο αρχηγός της αστυνομίας Ρέιμοντ Σιού είπε στους δημοσιογράφους πριν ανοίξουν οι κάλπες ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ομαλά και με ασφάλεια.

Πριν από τις εκλογές αυτές, περισσότεροι από 10 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή υποκίνησαν άλλους να ρίξουν λευκή ψήφο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και κάποιοι που αναπαρήγαγαν αναρτήσεις άλλων σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Στο Χονγκ Κονγκ είναι παράνομο να προτρέπεις άλλους να μην ψηφίσουν ή να ρίξουν άκυρο ψηφοδέλτιο.

Το κοινοβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο σαρωτικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, όπως τη μείωση του αριθμού των αιρετών που εκλέγονται απευθείας από τον λαό. Εγκαθίδρυσε επίσης μια επιτροπή που ελέγχει τους πιθανούς υποψηφίους, με το σκεπτικό ότι μόνο οι «πατριώτες» μπορούν να διοικούν την πόλη. Από τα 90 μέλη του Συμβουλίου, μόνο τα 20 θα εκλεγούν απευθείας. Τα υπόλοιπα θα οριστούν από επιτροπές πιστές στο Πεκίνο.

Οι 153 υποψήφιοι έπρεπε, για να εγκριθεί η υποψηφιότητά τους, να δώσουν εγγυήσεις για την πολιτική πίστη τους στην Κίνα και τον «πατριωτισμό» τους. Λόγω αυτής της προϋπόθεσης, αποκλείστηκαν ή δεν κατέβηκαν υποψήφιοι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές, αρκετοί εκ των οποίων άλλωστε είναι φυλακισμένοι ή έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι αυτό το «βελτιωμένο» εκλογικό σύστημα θα επιτρέψει να απομακρυνθούν τα «αντικινεζικά» στοιχεία και θα διασφαλίσει ότι το Νομοθετικό Συμβούλιο θα υιοθετεί πιο γρήγορα τους νέους νόμους.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα τρία νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - Τι ισχύει για τους αγρότες

Κακοκαιρία Κάρμελ: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η πολική εισβολή - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Διχασμός και ανισότητες και στους μη εμβολιασμένους πολίτες: Οι ασυνείδητοι που «αλωνίζουν»