ΚΟΣΜΟΣ

«Kόκκινος συναγερμός» στην Ευρώπη: Η «Όμικρον»... κλείνει όλες τις χώρες

Άδειοι δρόμοι στην Ολλανδία
Άδειοι δρόμοι στην Ολλανδία
ΑΡ

Οι Eυρωπαίοι ηγέτες επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορoνοϊό, καθώς η νέα παραλλαγή «Όμικρον» συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Η δραματική πρόβλεψη από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον της πανδημίας στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη είπε ότι εντός εβδομάδων η «Όμικρον» θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, «ωθώντας τα ήδη τεντωμένα συστήματα υγείας περαιτέρω στο χείλος του γκρεμού».

«Μπορούμε να δούμε μία ακόμη καταιγίδα να έρχεται», είπε χαρακτηριστικά και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία έχουν επιβάλει εκ νέου μερικό ή πλήρες lockdown και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις τελευταίες ημέρες. Η «Όμικρον» είναι ήδη το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Γερμανία: «Ο κορονοϊός δεν κάνει διακοπές Χριστουγέννων»

Η Γερμανία προχωράει σε «light lockdown» ανακοίνωσε ο νέος Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους πολίτες. Από τις 28 Δεκεμβρίου θα επιστρέψουν τα όρια που περιορίζουν τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε 10 άτομα και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες από εκείνη την ημερομηνία, θα διεξάγονται επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο κορονοϊός δεν κάνει διακοπές Χριστουγέννων», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. «Δεν μπορούμε -και δεν πρέπει- να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτό το επόμενο κύμα που αρχίζει να πλανάτα επάνω μας», πρόσθεσε.

Νέα μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Η Πορτογαλία την ίδια ώρα, μία χώρα-πρότυπο μέχρι πρότινος στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, διέταξε τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα να κλείσουν από τις 26 Δεκεμβρίου και κατέστησε υποχρεωτική την εργασία από το σπίτι από εκείνη την ημερομηνία έως τις 9 Ιανουαρίου. Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 10 άτομα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει τυχόν νέους περιορισμούς για την Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Στη Σουηδία, τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετούν μόνο καθιστούς επισκέπτες από την Τετάρτη και οι άνθρωποι καλούνται να εργάζονται από το σπίτι εάν είναι δυνατόν.

Η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον» και προειδοποίησε ότι «η επιβάρυνση για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αυξάνεται».

Στη Δανία, «μαύρη μέρα» υπήρξε η χθεσινή ως προς τον αριθμό των νέων μολύνσεων από την νέα παραλλαγή, με την κυβέρνηση να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού παράλληλα με την εισαγωγή νέων περιορισμών, όπως η αναστολή λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Η Ολλανδία έχει ήδη επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, ανακοινώνοντας αυστηρό lockdown τη Δευτέρα, αλλά ο ανταποκριτής του BBC στην Ευρώπη λέει ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να καθυστερήσουν τους αυστηρότερους ελέγχους μέχρι μετά την εορταστική περίοδο, αν είναι δυνατόν.

Στο Βέλγιο, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, προτείνοντας παύση λειτουργίας της εστίασης στις 20.00 αντί στις 23.00, επιστροφή στον συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών ανά νοικοκυριό, τηλεργασία στο 100%, ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων, κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό και αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα.

Ο τραγικός απολογισμός της Covid-19 στην Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει ήδη δει περισσότερα από 89 εκατομμύρια κρούσματα και 1,5 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ.

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία από όλο τον κόσμο υποδηλώνουν ότι το Omicron μπορεί να είναι πιο μολυσματικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ - η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Τουρκία - και είναι ήδη κυρίαρχη σε αρκετές, σύμφωνα με τον οργανισμό.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναστάτωση στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματά τους για μια σημαντική αύξηση» ανακοίνωσε ο Κλούγκε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Χαμός» on air ανάμεσα σε Αρναούτογλου και Γαρδέλη - «Δεν καταλαβαίνω τίποτα, με συγχωρείς»

«Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου

Νέα μέτρα: Κλείσιμο εστίασης νωρίτερα κι επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Βίντεο-ντοκουμένο από το άγριο ξύλο μαθητών με καθηγητή στο ΕΠΑΛ Αιγάλεω