ΚΟΣΜΟΣ

Μαντόνα: Είναι ο γιός της με τον Γκάι Ρίτσι ο... νέος Banksy; Ο «πόλεμος» για το ταλέντο του Ρόκο

H Mαντόνα
H Mαντόνα
ΑΡ

Το ταλέντο του γιού της Μαντόνα διχάζει κοινό και κριτικούς, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του μυστικού καλλιτέχνη. Ο Ρόκο Ρίτσι με το μυστηριώδες ψευδώνυμο Rhed πουλάει ακριβά τους πίνακές του μόνο και μόνο επειδή είναι γιός διασήμων, λένε οι κακές γλώσσες

Ο Rhed είναι ένας μυστηριώδης, ανερχόμενος καλλιτέχνης του οποίου το έργο έχει υποστηριχθεί από ανθρώπους όπως η Mαντόνα και πωλείται για πενταψήφια νούμερα. Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε όμως ότι δεν είναι άλλος από τον μεγαλύτερο γιο της διάσημης τραγουδίστριας, Ρόκο Ρίτσι, οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν.

Ο 21χρονος Ρόκο, γιός της ποπ σταρ με τον πρώην σύζυγό της Γκάι Ριτσι, λέγεται ότι έχει καθιερωθεί αθόρυβα ως εξπρεσιονιστής ζωγράφος, με μια σειρά από έργα στη σύγχρονη γκαλερί Tanya Baxter στο Chelsea, στο δυτικό Λονδίνο, από το 2018.

Αλλά από τότε που το PageSix αποκάλυψε την ταυτότητά του οι απόψεις διίστανται για το αν η επιτυχία του οφείλεται στο ταλέντο ή στο βάρος των ονομάτων των γονιών του.

Το ότι ο Ρίτσι είναι ο Rhed είναι σχεδόν βέβαιο. Και οι δύο έχουν την ίδια ηλικία, μεγάλωσαν σε πανομοιότυπες πόλεις και παρακολούθησαν το Central Saint Martins και το Royal Drawing School. Το 2020, η Madonna και ο Γκάι Ρίτσι ξαναβρέθηκαν στο Tanya Baxter Contemporary, μαζί με τους συνεργάτες και τα παιδιά τους, για μια έκθεση που δεν κατονομαζόταν τότε.

Τι γνωρίζουμε λοιπόν για το έργο του; Σύμφωνα με την Tanya Baxter, την επιμελήτρια της γκαλερί, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί πυκνά έλαια και πινέλα για τις απεικονίσεις της ανθρώπινης μορφής. Αντλεί έμπνευση απο τους Lucian Freud, Francis Bacon, Paula Rego και Helmut Newton.

Και ενώ τα θέματά του έχουν «ψυχολογική ένταση», το εξισορροπεί χρησιμοποιώντας μια πολύχρωμη παλέτα και «ζωγραφίζοντας παιχνιδιάρικα διαφαινόμενες φιγούρες στη μέση του καμβά, συχνά σε ένα μονοχρωματικό αφηρημένο σκηνικό».

«Έχοντας ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, με μια παιδική ηλικία μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου, οι πίνακές του αποπνέουν ένα συναρπαστικό μείγμα αθωότητας και αυτοπεποίθησης», προσθέτει η Βaxter.

Ο ίδιος ο Rhed είπε ότι είναι «γοητευμένος για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο, ειδικά εκεί που συναντιούνται». Το μήνυμα των πίνακών του είναι ότι υπάρχει «ομορφιά στον αγώνα της ζωής» – περισσότερη ομορφιά, φέρεται να λέει, παρά όταν η ζωή είναι εύκολη.

Η γκαλερί King's Road, η οποία έχει παρομοιάσει το έργο του Rhed με τον Jean-Michel Basquiat και τον Banksy, προωθεί μια σειρά από θετικές κριτικές, μεταξύ των οποίων από τον Mervyn Davies, πρώην πρόεδρο της Βασιλικής Ακαδημίας. «Καλοί καλλιτέχνες είναι εκείνοι που μετατρέπουν την ενέργεια σε κάτι όμορφο που χτυπάει στο μάτι», λέει.

«Ο καθένας μπορεί να είναι ζωγράφος, αλλά το θέμα είναι να κάνεις τους άλλους να σκεφτούν και να προκαλούν συναισθήματα».Ο συγγραφέας τεχνών Godfrey Barker αποκάλεσε τον Rhed «ένα αυθεντικό, αγνό και αδιάλυτο προϊόν του 21ου αιώνα.

Οι επικρίσεις για τη γρήγορη επιτυχία

Ο κριτικός τέχνης του Guardian πάλι, Τζόναθαν Τζόουνς, ήταν λιγότερο ενθουσιώδης, λέγοντας ότι ο καλλιτέχνης βρέθηκε στη δημοσιότητα πολύ σύντομα. «Οι πίνακές του είναι αδέξιες εφηβικές προσπάθειες χωρίς σημάδια πρωτοτυπίας ή σθένους», είπε ο Τζόουνς.

«Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει καλύτερος καλλιτέχνης με τον καιρό. Η ζωγραφική θέλει δουλειά. Φαίνεται λοιπόν κρίμα που ο Rhed έχει τεθεί στη δημοσιότητα όταν δεν είναι, σε αυτό το σημείο, πραγματικός καλλιτέχνης. Αυτά τα νταμπλ είναι ερασιτεχνικά πράγματα, που μιμούνται αόριστα τον Πικάσο ή τον Μοντιλιάνι, που θα μπορούσαν να είχαν κάνει ένα εκατομμύριο νέοι».

Η γκαλερί, πρόσθεσε ο Τζόουνς, «θα έπρεπε να ντρέπεται που σπρώχνει κυνικά αυτόν τον ανέτοιμο νεαρό στην αγορά. Τον συγκρίνουν με τους καλλιτέχνες του δρόμου Banksy και Basquiat, αλλά για να είμαι ειλικρινής, ο μόνος δρόμος που μου θυμίζουν είναι η King's Road όπου αυτό το είδος κακής τέχνης είναι βέβαιο ότι θα πουλήσει σε σικ ανόητους».

Η White Pube, η συνεργατική ταυτότητα των συγγραφέων τεχνών Gabrielle de la Puente και Zarina Muhammad, προχώρησε παραπέρα, λέγοντας: «Είναι κρίμα όταν οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργο που μοιάζει με μοντέρνα τέχνη αντί για σύγχρονη τέχνη. Αυτοί οι πίνακες μοιάζουν σαν η τεχνητή νοημοσύνη να έχει γρατζουνίσει τον Μοντιλιάνι... Και η δραματική αποκάλυψη οτι το ύποπτα επιτυχημένο παιδί στον κόσμο της τέχνης έχει κρυφά απίστευτα πλούσιους διάσημους γονείς δεν είναι έκπληξη ή νέο, είναι...χάλια».

Τα κομμάτια του Rhed είναι καταχωρημένα στο Artsy για έως και 28.000 ευρώ. Το αν ο κόσμος θα έπρεπε να είχε επιτρέψει στον Ρίτσι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ένα ψεύτικο όνομα δεν έχει ακόμη καθοριστεί...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Έκρηξη» με 641 εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορονοϊός: Στα ύψη η θετικότητα στη χώρα – 31.512 κρούσματα σε παιδιά με κλειστά τα σχολεία!

Survivor Spoiler 5/1: Ποιος αποχωρεί σήμερα από τους Διάσημους