ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση φωτιάς στις ΗΠΑ: Πώς ξεκίνησε η χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων 30 ετών στη Νέα Υόρκη

Το μοιραίο κτήριο που τυλίχθηκε στις φλόγες στο Μπρονξ
Το μοιραίο κτήριο που τυλίχθηκε στις φλόγες στο Μπρονξ
ΑΡ

Η χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης άφησε πίσω 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και ξεκίνησε από ένα θερμαντικό σώμα.

Η χειρότερη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια προκλήθηκε από έναν ελαττωματικό θερμαντήρα χώρου, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι το βράδυ της Κυριακής.

Είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους εννέα παιδιά και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν σοβαρά. Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 11 το πρωί (τοπική ώρα) στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου 19 ορόφων στο Μπρονξ.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ντάνιελ Νίγκρο είπε ότι η φωτιά και ο καπνός «επεκτάθηκαν σε όλο το ύψος του κτιρίου» και επιβεβαίωσε ότι ένα θερμαντικό σώμα προκάλεσε την τραγωδία «Διαπιστώσαμε ότι αυτή η φωτιά ξεκίνησε σε ένα υπνοδωμάτιο, σε μια φορητή θερμάστρα. Υπήρχε ήδη ζέστη στο κτήριο. Αυτό επιδείνωσε την κατάσταση», είπε.

Ο Nigro είπε ότι οι συναγερμοί καπνού ήταν ενεργοποιημένοι και λειτουργούσαν στην πολυκατοικία του 1972. «Υπήρχαν συναγερμοί καπνού σε όλο το κτήριο», είπε. «Η πρώτη κλήση ήταν ένας κάτοικος που άκουσε τον συναγερμό και το ανέφερε.»

Οι επιζώντες περιγράφουν την «τρομερή» δοκιμασία που έζησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο. Η φωτιά στο συγκρότημα Twin Parks North West ξέσπασε στον δεύτερο όροφο και εξελίχθηκε γρήγορα απο μία ανοιχτή πόρτα που επέτρεπε στον καπνό να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο το κτήριο.

Οι πυροσβέστες έβρισκαν ανθρώπους «σε κάθε όροφο, στις σκάλες», είπε ο Ντάνιελ Νίγκρο, επαινώντας την ομάδα του που συνέχισε να εργάζεται παρά το γεγονός οτι είχε τελειώσει το οξυγόνο Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, επαίνεσε επίσης τους πυροσβέστες και είπε ότι πολλοί από αυτούς που ζούσαν στο κτίριο ήταν μετανάστες από τη Γκάμπια.

Tο σημείο όπου ξέσπασε η φονική πυρκαγιάΑ.Ρ

«Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Κοιτάζαμε από τα παράθυρα και βλέπαμε τα πτώματα που απομακρύνονταν με τις κουβέρτες», είπε η Cristal Diaz, η οποία μένει στον πέμπτο όροφο του κτηρίου, για τη σκηνή της πυρκαγιάς.

Τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανέφεραν οι αρχές της πόλης. Δεκαεννέα νοσηλεύτηκαν στο σημείο και άλλοι 35 μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία

Δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές παραβιάσεις ή καταγγελίες κατά του κτηρίου, σύμφωνα με αρχεία κτιρίων της πόλης που έλαβε το CNN. Παλαιότερες μικροατασθαλίες διορθώθηκαν από το ακίνητο και δεν καταγράφηκαν δομικές παραβάσεις.

Η New York Post πάντως ανέφερε ότι υπήρξαν δεκάδες παραβιάσεις και καταγγελίες από το 2013 - παρά τα 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικά δάνεια για επισκευές. Οι αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης από παράσιτα και των ελαττωματικών ανελκυστήρων, ήρθαν μετά την εισροή κρατικών μετρητών το 2013 - και πριν το κτήριο πουληθεί σε επενδυτικό όμιλο πριν από δύο χρόνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για την κακοκαιρία «Διομήδης»: Καταρρακτώδεις βροχές και ψύχος από Ουκρανία

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ελεύθερος... μέχρι νεωτέρας ο Σέρβος τενίστας - Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στη Μελβούρνη

Survivor Spoiler: Η Μυριέλλα έστειλε μήνυμα στον σύντροφό της -«Τον φαντάζομαι να βλέπει όλα αυτά»

Νίκος Μίχος: Εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους ο καταδικασμένος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής