ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Έφτασε στην Ελλάδα το κρουστικό κύμα - Τσουνάμι με κύματα 1,5 μέτρου

Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Έφτασε στην Ελλάδα το κρουστικό κύμα - Τσουνάμι με κύματα 1,5 μέτρου
Τσουνάμι έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα της Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου
AP IMAGES

Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα

Έφτασε και ως την Ελλάδα το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07.10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Στις δέκα το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Χιλιάδες κάτοικοι απομονωμένοι

Οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ιαπωνία να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σήμερα καθώς κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, ύστερα από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα που είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Η οδηγία για εκκένωση αφορούσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε οκτώ περιφέρειες λόγω του κινδύνου για τσουνάμι, σύμφωνα με το NHK. Η προειδοποίηση περιελάμβανε περιοχές που είχαν πληγεί από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.

Δέκα σκάφη ανατράπηκαν στην επαρχία Κότσι στη νήσο Σικόκου της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με το NHK, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε 27 πτήσεις σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Η «κόκκινη» προειδοποίηση για τσουνάμι -η δεύτερη υψηλότερη στην κλίμακα που ισχύει στην Ιαπωνία- για την επαρχία Ιουάτε της βόρειας Ιαπωνίας ήρθη αργά το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το NHK, ενώ η «κίτρινη» προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ήρθη στις 14:00 (τοπική ώρα, 07.00 ώρα Ελλάδας).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θύελλα αντιδράσεων για την απέλαση του Τζόκοβιτς - «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

Survivor Spoiler 16/1: Φεύγει και η Μυριέλλα; Οι ανακοινώσεις του Λιανού που θα αλλάξουν το παιχνίδι

Θεσσαλονίκη: Η καταγγελία βιασμού έφερε σάλο κι αποκαλύψεις στα social media - Διάψευση του 27χρονου

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε για την υπόθεση της 24χρονης και αποκάλυψε ποιος διέρρευσε το δικό της βίντεο!