ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Χάρι: «Η οικογένειά μου δεν είναι ασφαλής στη Βρετανία» - Τι ζητάει απο την κυβέρνηση

O Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
O Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
A.P

Νέο σίριαλ εκτυλίσσεται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο πρίγκιπας Χάρι δηλώνει έτοιμος να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας αστυνομική προστασία για την οικογένειά του όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρίγκιπας Χάρι λέει ότι η οικογένειά του δεν είναι ασφαλής στην πατρίδα του και απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης εάν δεν του παράσχει ασφάλεια όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο – την οποία προσφέρεται να πληρώσει ο ίδιος.

Ο 37χρονος Χάρι, παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020 και μετακόμισε στη Βόρεια Αμερική με την οικογένειά του εν μέσω εντάσεων με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο πρίγκιπας Χάρι ζητά τώρα δικαστική αναθεώρηση κατά της άρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών να του επιτρέψει να πληρώσει προσωπικά για την αστυνομική προστασία όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δούκας του Σάσεξ λέει ότι η ιδιωτική ομάδα ασφαλείας του δεν έχει επαρκή δικαιοδοσία στο εξωτερικό. Έχασε την αστυνομική του ασφάλεια που χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους μετά το περίφημο «Μegxit».

Ο Δούκας του Σάσεξ πληρώνει για μια ομάδα ιδιωτικής ασφάλειας, αλλά οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι χρειάζεται περισσότερη προστασία στην πατρίδα του, καθώς η οικογένειά του «έχει υποβληθεί σε καλά τεκμηριωμένες νεοναζιστικές και εξτρεμιστικές απειλές», σύμφωνα με δήλωση.

Οι δικηγόροι ειδοποίησαν το αρμόδιο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο ότι η νομική του ομάδα θα ζητήσει δικαστική επανεξέταση εάν η κυβέρνηση δεν παράσχει ασφάλεια στον πρίγκιπα, τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα παιδιά τους Άρτσι και Λίμπετ, ανέφεραν πηγές.

«Ο Δούκας προσφέρθηκε για πρώτη φορά να πληρώσει προσωπικά για την προστασία της αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εαυτό του και την οικογένειά του τον Ιανουάριο του 2020 στο Σάντριγχαμ, όταν γίνονταν συνομιλίες με τη βασίλισσα για τον μελλοντικό τους ρόλο. Αλλά η προσφορά απορρίφθηκε, είπε ο εκπρόσωπος.

Η προσφορά αυτή απορρίφθηκε. Παραμένει πρόθυμος να καλύψει το κόστος της ασφάλειας, ώστε να μην χρεωθεί στους Βρετανούς φορολογούμενους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ασφάλεια του πρίγκιπα Χάρι «κινδύνεψε λόγω της απουσίας αστυνομικής προστασίας» κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο, είπαν οι δικηγόροι. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα το σπίτι του πρίγκιπα Χάρι και μια χώρα στην οποία θέλει η γυναίκα και τα παιδιά του να είναι ασφαλείς. Με την έλλειψη αστυνομικής προστασίας, υπάρχει πολύ μεγάλος προσωπικός κίνδυνος»

Η αίτηση για δικαστικό έλεγχο - προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης ενός δημόσιου φορέα ή κυβερνητικού τμήματος - ακολουθεί ένα περιστατικό ασφαλείας στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2021 όταν το αυτοκίνητο του δούκα κυνηγήθηκε από φωτογράφους καθώς έφευγε από μια φιλανθρωπική εκδήλωση.

«Ο πρίγκιπας Χάρι κληρονόμησε έναν κίνδυνο για την ασφάλεια τού για μια ζωή, κατά τη γέννησή του. Παραμένει έκτος στη σειρά για τον θρόνο, υπηρέτησε δύο περιοδείες στο Αφγανιστάν και τα τελευταία χρόνια η οικογένειά του έχει υποβληθεί σε καλά τεκμηριωμένες νεοναζιστικές και εξτρεμιστικές απειλές».

Η κόρη των Σάσεξ Λίλιμπετ είναι τώρα επτά μηνών και δεν έχει γνωρίσει ακόμη την προγιαγιά της, τη βασίλισσα, τον παππού, τον πρίγκιπα της Ουαλίας και άλλα μέλη της οικογένειας. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι είχε θέσει σε εφαρμογή «ρυθμίσεις ασφαλείας με ιδιωτική χρηματοδότηση» για τη μετακίνησή τους στις ΗΠΑ, αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η χώρα δεν θα πληρώσει για την προστασία τους.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το «προστατευτικό σύστημα ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυστηρό και αναλογικό». «Είναι μακροχρόνια πολιτική μας να μην παρέχουμε λεπτομερείς πληροφορίες για αυτές τις ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους και να επηρεάσει την ασφάλεια των ατόμων» κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θύελλα αντιδράσεων για την απέλαση του Τζόκοβιτς - «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

Survivor Spoiler 16/1: Φεύγει και η Μυριέλλα; Οι ανακοινώσεις του Λιανού που θα αλλάξουν το παιχνίδι

Θεσσαλονίκη: Η καταγγελία βιασμού έφερε σάλο κι αποκαλύψεις στα social media - Διάψευση του 27χρονου

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε για την υπόθεση της 24χρονης και αποκάλυψε ποιος διέρρευσε το δικό της βίντεο!