ΚΟΣΜΟΣ

Μερική απόσυρση στρατευμάτων ισχυρίζεται η Δαμασκός

Μερική απόσυρση στρατευμάτων ισχυρίζεται η Δαμασκός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ δήλωσε πως η Δαμασκός ήδη απέσυρε ορισμένα από τα στρατεύματά της από τις πόλεις σε ορισμένες επαρχίες, σύμφωνα με το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου, Κόφι Ανάν.

Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο και πρόσκειται στην αντιπολίτευση το διαψεύδει, κάνοντας λόγο για βομβαρδισμούς στη Χομς και τη Χάμα και θανάτους 31 ανθρώπων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με το Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ Μουάλεμ τόνισε ότι το συριακό καθεστώς θα πρέπει να ενεργήσει πιο «δραστικά» και πιο «αποφασιστικά» στην εφαρμογή του σχεδίου.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι οι ξένες χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις οργανώσεις της αντιπολίτευσης ασκώντας τους πιέσεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μουάλεμ δήλωσε ότι η Δαμασκός θέλει να λάβει εγγυήσεις από τον Ανάν ότι οι ένοπλες ομάδες που επιτίθενται στα συριακά στρατεύματα θα δεσμευτούν στην εκεχειρία.

«Δεν θα ζητήσουμε εγγυήσεις από τις τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες δολοφονούν, απάγουν και καταστρέφουν υποδομές. Θέλουμε ο Ανάν να μας δώσει αυτές τις εγγυήσεις», δήλωσε ο Μουάλεμ μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Μόσχα.

Επίσης, κατηγόρησε την Τουρκία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και τους διευκολύνει να διεισδύουν στη Συρία, κάτι που όπως επισήμανε έρχεται σε αντίθεση με το ειρηνευτικό σχέδιο του Ανάν.