ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Οι 101 ημέρες «μυστήριο» στο Ντέλαγουερ - Για τι τον κατηγορούν οι επικριτές του

O Tζο Μπάιντεν κάνει ποδήλατο στο Ντέλαγουερ
O Tζο Μπάιντεν κάνει ποδήλατο στο Ντέλαγουερ
A.P

Στις 20 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται μεταξύ άλλων στο στόχαστρο για την παρατεταμένη παραμονή του στο Ντέλαγουερ, όπου κανείς…δεν ελέγχει το αρχείο των καλεσμένων του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πέρασε το 1/3 της θητείας του στην πατρίδα του στο Ντέλαγουερ, προκαλώντας ανησυχία στους υπέρμαχους της διαφάνειας που σημειώνουν ότι τα σπίτια του εκτός Ουάσινγκτον, εξαιρούνται από τα αρχεία καταγραφής επισκεπτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα το βράδυ μετά απο ένα κλασικό διάλειμμα στο Γουίλμινγκτον, θέλει απλώς…να είναι σπίτι, απαντούν οι εκπρόσωποί του. Οι επικριτές του ανησυχούν ωστόσο για το ποιος μπορεί να θέλει να επηρεάσει τη δημόσια πολιτική, ενώ επισκέπτεται κατ'ιδίαν τον Μπάιντεν ή την οικογένειά του.

«Γενικά μιλώντας, ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι κάνει ο πρόεδρος. Αυτός ο πρόεδρος άλλαξε συγκεκριμένα την πολιτική για να αποκαλύψει ποιος επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο», λέει ο Τομ Φίτον, πρόεδρος της συντηρητικής νομικής ομάδας Judicial Watch, η οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τη διαφάνεια στην καταγραφή των επισκεπτών του Λευκού Οίκου.«Η απόφαση να κρατηθεί μυστικό ποιος επισκέπτεται το Ντέλαγουερ αποτελεί χλευασμό αυτής της διαφάνειας. Το μετατρέπει σε αστείο», προσθέτει ο Φίτον.

Ο Μπάιντεν πέρασε μεγάλο μέρος του πρώτου έτους της θητείας του στο Ντέλαγουερ, είτε στην κύρια κατοικία του στο Γουίλμινγκτον είτε στο εξοχικό του στην παραλία Ρέχομποθ. Παρά την υπόσχεσή του ότι θα ηγηθεί της πιο διαφανούς κυβέρνησης μέχρι σήμερα, ο Μπάιντεν θέλει να βρίσκεται όλο και περισσότερο εκτός δημοσιότητας, ενώ δίνει λιγότερες συνεντεύξεις τύπου από τους προκατόχους του.

Θα δώσει τη δεύτερη ατομική του συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη (19/1)- την τελευταία ημέρα του πρώτου έτους της θητείας του. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι θα δημοσιεύει το αρχείο καταγραφής επισκεπτών, λέγοντας τον Μάιο: «Αυτά τα αρχεία καταγραφής δίνουν στο κοινό μια ματιά στους επισκέπτες που εισέρχονται και εξέρχονται από το Λευκό Οίκο για ραντεβού, περιηγήσεις και επίσημες εργασίες, σύμφωνα με τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν να αποκαταστήσει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διευκρίνισε στην Νew York Post τον Αύγουστο ότι δεν θα κυκλοφορούν αρχεία καταγραφής επισκεπτών από τις κατοικίες του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με το ερχομό και την έξοδο των εγγονών του προέδρου ή των ανθρώπων που τον επισκέπτονται στο Ντέλαγουερ», είχε πει.

Η κυβέρνηση Ομπάμα το 2009 είχε αρχίσει να δημοσιεύει αρχεία καταγραφής επισκεπτών για την επίλυση αγωγών από τη φιλελεύθερη ομάδα Citizens for Responsibility and Ethics στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2017 διέκοψε την εν λόγω πρακτική, χαρακτηρίζοντάς την «ψεύτικη διαφάνεια λόγω των αξιωματούχων που διέγραφαν πολλά ονόματα».

Οι πρόεδροι μπορούν να διαλέξουν και να επιλέξουν τι αποκαλύπτουν σχετικά με τα αρχεία καταγραφής επισκεπτών. Κατά την παραδοχή του ίδιου του Μπάιντεν, μερικές φορές μιλάει για πολιτική με τον γιο του Χάντερ, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο πρόεδρος είπε τον Νοέμβριο ότι συμβουλεύτηκε τον γιο του πριν από μια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Σκωτία. «Οι δεσμοί μεταξύ του πρεσβύτερου Μπάιντεν και των επιχειρηματικών εγχειρημάτων του γιου του είναι συχνά σκοτεινοί.

Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν έχουν συζητήσει τη νέα του καλλιτεχνική καριέρα στην οποία ο Χάντερ ελπίζει να πάρει έως και 500.000 δολάρια από ανώνυμους αγοραστές για τα παρθενικά έργα Τέχνης του, αγοραπωλησία που σύμφωνα με ειδικούς είναι ανοιχτή σε πιθανές επιρροές»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Με 8.278 θετικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ξεκίνησε η εβδομάδα

Καιρός - Μαρουσάκης: Ξεκινά πρώτο ψυχρό κύμα – Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και -20 βαθμοί Κελσίου

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η πηγή του «περίεργου» ήχου στα Μετέωρα

Τζώρτζης Μονογυιός: Βίαιος ο θάνατος του – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του

Survivor Spoiler: Τα δάκρυα του Βαλάντη και ξαφνικά…καβγάς για Κατσαούνη – Μυριέλλα