ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα να αλλάξει το κλίμα στον πλανήτη; Τι λένε οι ειδικοί

Μπορεί η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα να αλλάξει το κλίμα στον πλανήτη; Τι λένε οι ειδικοί
Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα το πρωί του Σαββάτου ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 30 ετών, αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου
AP Photo

Ηφαίστειο Τόνγκα: Οι πιθανότητες για καταστροφικές συνέπειες στο κλίμα

«Μπορεί η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα το περασμένο Σάββατο να έχει αντίκτυπο στο κλίμα του πλανήτη γενικότερα;», αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία εξηγεί τις πιθανότητες για καταστροφικές συνέπειες στο κλίμα.

Ο μετεωρολόγος κάνει μία αναδρομή σε ηφαιστειακές εκρήξεις του παρελθόντος οι οποίες άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία:

«Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 30 ετών με τη στήλη της τέφρας να αγγίζει σε ύψος τα 30 χιλιόμετρα σύμφωνα με ένα tweet του Simon A Carn, ηφαιστειολόγου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν!

Η συγκεκριμένη έκρηξη αποτελεί την ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή του Ειρηνικού από το 1991 όταν εξερράγη το ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες, αγγίζοντας το επίπεδο 5 του οκταβάθμιου δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας ενώ στην περίπτωση της έκρηξης του Πινατούμπο, το επίπεδο ήταν το 6 . Τότε μάλιστα καταγράφηκε το μεγαλύτερο σύννεφο διοξειδίου του θείου από το 1978 και χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με τα σωματίδια να παραμένουν στη στρατόσφαιρα για τρία με τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη, σύμφωνα με μελέτη.

Η έκρηξη του Πινατούμπο προκάλεσε τότε μείωση της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμούς σε μεγάλα τμήματα της γης μεταξύ των ετών 1992 και 1993.. Η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1816 ήταν ακόμη πιο σοβαρή, φέρνοντας ακόμη και το "έτος χωρίς καλοκαίρι" σε πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου.

Προϋπόθεση λοιπόν για μια τέτοια επίδραση στο κλίμα είναι όχι μόνο το μεγάλο ύψος της στήλης της έκρηξης αλλά και η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του θείου (S02) που εκπέμπεται καθώς τα πλούσια σε θειικό οξύ σωματίδια και αερολύματα προκαλούν ψύξη αντανακλώντας το εισερχόμενο ηλιακό φως στο διάστημα

Στην περίπτωση του ηφαιστείου Τόνγκα τα τελευταία στοιχεία θέλουν μόνο μια μικρή εκπομπή διοξειδίου του θείου, (κάτι λιγότερο από 100.000 τόνους), καθώς η έκρηξη ήταν πολύ σύντομη χρονικά για να δώσει κάτι περισσότερο, σε σύγκριση με αυτή του Πινατούμπο όπου εκτοξεύθηκαν περίπου 15 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στο κλίμα. Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε επεξεργασία θα βοηθήσουν περισσότερο στο ερώτημα αυτό!

Σε έκθεση της πάντως η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή το 2021 είχε αναφέρει πως μια πιθανή έκρηξη σαν κι αυτή του ηφαιστείου Τόνγκα, θα μπορούσε να μειώσει την επιφανειακή θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως πάνω από την ξηρά, για ένα έως τρία χρόνια, "φρενάροντας" προσωρινά και εν μέρει την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Ξάνθη: Μεγάλη φωτιά σε καπναποθήκες στο κέντρο της πόλης

Καιρός - Μαρουσάκης: Ξεκινά πρώτο ψυχρό κύμα – Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και -20 βαθμοί Κελσίου

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η πηγή του «περίεργου» ήχου στα Μετέωρα

Τζώρτζης Μονογυιός: Βίαιος ο θάνατος του – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του

Survivor Spoiler: Τα δάκρυα του Βαλάντη και ξαφνικά…καβγάς για Κατσαούνη – Μυριέλλα