ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προβλέπει ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία

Βλαντιμίρ Πούτιν - Τζο Μπάιντεν
Βλαντιμίρ Πούτιν - Τζο Μπάιντεν
AP Photo

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προέβλεψε την Τετάρτη (19/1) ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, εν μέσω της ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει - και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Συγκινητική στιγμή στην Τανάγρα με παιδί πιλότου: «Ο μπαμπάς έφερε τα Rafale»

Βιασμός 24χρονης: Διατάχθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου της κοπέλας

Ξέσπασε σε κλάματα η Κατερίνα Καινούργιου: «Μου γράφουν να πεθάνω και να μην κάνω ποτέ παιδί»