ΚΟΣΜΟΣ

Kαναδάς: Το «κονβόι της ελευθερίας» διαδήλωσε στην Οτάβα - Οι οδηγοί φορτηγών πιέζουν τον Τριντό

Oι οδηγοί φορτηγών έφθασαν στην Οτάβα
Oι οδηγοί φορτηγών έφθασαν στην Οτάβα

Καναδάς:Πλήθος κόσμου ενώθηκε με τους οδηγούς φορτηγών απο το λεγόμενο «κονβόι της ελευθερίας»  στην Οτάβα, σε μία μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά απο το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές λένε οτι δεν μπορούν πλέον να εργαστούν και καταγγέλλουν τις υπερβολές της κυβέρνησης Τριντό στη διαχείριση της πανδημίας

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν μια δυναμική, αλλά ειρηνική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, ενάντια στις εντολές του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Συγεκντρώθηκαν στους δρόμους και στο χιονισμένο γκαζόν μπροστά από το κοινοβούλιο και φώναξαν «φτάνει πια»

Η αποκαλούμενη «Συμφωνία της Ελευθερίας» ξεκίνησε ως μια συγκέντρωση φορτηγατζήδων ενάντια στην απαίτηση εμβολιασμού για τους διασυνοριακούς οδηγούς, αλλά μετατράπηκε γρήγορα σε διαδήλωση κατά της κυβερνητικής υπερβολής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν μπορώ να δουλέψω πια γιατί δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα», λέει Τσάβα Βίζι, ένας οδηγός φορτηγού από το Ουίνδσορ, ο οποίος σημείωσε ότι ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στην οικογένεια που εργάζεται.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εμβόλια. Έχει να κάνει με το πώς θα σταματήσουμε εντελώς τις συνεχείς εντολές για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάζινετ, ιδιοκτήτης μίας εταιρείας μεταφορών στη Νέα Σκωτία στις ακτές του Ατλαντικού. Ο ίδιος ειναι μη εμβολιασμένος, αλλά λειτουργεί στο εσωτερικό και επομένως δεν επηρεάζεται από τη διασυνοριακή εντολή.

«Εγώ ο ίδιος και πολλοί άλλοι είμαστε εδώ γιατί έχουμε βαρεθεί τις εντολές εμβολίων και τα lockdown», είπε ο Μπρέντον από την Οτάβα, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επίθετό του. Κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε: «Ο Τζάστιν Τριντό με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Καναδός».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε νωρίς και συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Πολλοί μοίρασαν τσάντες με γεύματα στους φορτηγατζήδες, οι οποίοι έφθασαν στην Οτάβα από τις ανατολικές και δυτικές ακτές και κάθε γωνιά της χώρας.

Η βίαιη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν όψει της διαμαρτυρίας είχε ανησυχήσει την αστυνομία, η οποία ήταν σε επιφυλακή, αλλά h διαμαρτυρία έμοιαζε «περισσότερο με ένα κρύο πάρτι στο δρόμο, υπό τους ήχους της κόρνας φορτηγών» έγραψε ο Guardian.

O Tριντό φυγαδεύτηκε, φοβούμενος για την ασφάλειά του

Λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, ο Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στο κέντρο της Οτάβας, ανέφερε το CBC. Το γραφείο του δεν σχολιάζει οπως είπε θέματα ασφαλείας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Τριντό είπε ότι η συνοδεία αντιπροσώπευε μια «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των Καναδών. Περίπου το 90% των διασυνοριακών φορτηγών του Καναδά και το 77% του πληθυσμού έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Έριν Ο' Τουλ, αντιτίθεται στις εντολές εμβολίων και εκφράζει την υποστήριξή του στη διαμαρτυρία, ενώ είχε συνομιλίες με ορισμένους από τους φορτηγατζήδες την Παρασκευή. «Υποστηρίζω το δικαίωμά τους να ακούγονται και καλώ τον Τζάστιν Τριντό να συναντηθεί με αυτούς τους σκληρά εργαζόμενους Καναδούς για να ακούσει τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο Ο' Τουλ μετά τη συνάντηση.

Η Canadian Trucking Alliance, η οποία εκπροσωπεί περίπου 4.500 μεταφορείς, ιδιοκτήτες-διαχειριστές και προμηθευτές του κλάδου, αντιτάχθηκε στη συγκέντρωση. «Ενημερώνουμε το καναδικό κοινό ότι πολλοί από τους ανθρώπους που βλέπετε και ακούτε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με τη βιομηχανία φορτηγών», ανέφερε το Σάββατο.

Η CTA προέτρεψε τους φορτηγατζήδες που συμμετείχαν να το κάνουν ειρηνικά και στη συνέχεια να φύγουν από την Οτάβα. Οι διοργανωτές διαμαρτυρίας είχαν πει ότι θα παραμείνουν στην Οτάβα έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει την απόφασή της για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης θα μπορούσαν να κλείσουν για μέρες, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Τι ειναι το «κονβόι της ελευθερίας»

Το κίνημα πυροδοτήθηκε από την εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους φορτηγατζήδες που περνούν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, η οποία εφαρμόστηκε από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αναστατωμένοι με το νέο μέτρο που απαιτούσε από τους μη εμβολιασμένους Καναδούς φορτηγατζήδες που περνούν τα σύνορα των δύο εθνών να μπαίνουν σε καραντίνα μόλις επιστρέφουν στην πατρίδα τους, μία ομάδα φορτηγατζήδων και συντηρητικών ομάδων άρχισε να οργανώνει την κίνηση που ξεκίνησε στον δυτικό Καναδά.

Στην πορεία απέκτησε πολλούς υποστηρικτές, που ήδη αντιτίθενται στον Τριντό και την πολιτική του, έχουν απογοητευτεί με τα μέτρα πανδημίας που θεωρούν τις διαρκείς εντολές του, ως πολιτική υπέρβαση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ειδήσεις έδειχναν φορτηγά και συνοδευτικά οχήματα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων να δέχονται επευφημίες από ανθρώπους συγκεντρωμένους στις άκρες των δρόμων και στις διαβάσεις, συχνά κυματίζοντας καναδικές σημαίες και πανό κατά του Τριντό. Μια εκστρατεία GoFundMe έχει συγκεντρώσει, μέχρι σήμερα, πάνω από 5,4 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερους από 99.000 δωρητές.

Οι υποστηρικτές των φορτηγατζήδων

Η ασυνήθιστη διαμαρτυρία τράβηξε ακόμη και την προσοχή ανθρώπων εκτός των συνόρων του Καναδά, με τον podcaster Τζο Ρόγκαν τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ -γιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ- και τον Βρετανό κωμικό Ράσελ Μπράντ να δείχνουν την υποστήριξή τους. Στο πλευρό των φορτηγατζήδων τάχθηκε και ο Αμερικανός μεγιστάνας, Έλον Μασκ.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να παραμείνουν στο κέντρο της Οττάβα κοντά στο Λόφο του Κοινοβουλίου ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και τα αιτήματά τους έχουν αυξηθεί από την άρση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα σύνορα έως τον τερματισμό όλων των εντολών σε εθνικό επίπεδο.

«Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, θέλουμε να έχουμε ξανά την επιλογή μας και θέλουμε ελπίδα - και η κυβέρνηση μας το έχει αφαιρέσει αυτό», είπε ο Χάρολντ Γιόνκερ, οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης εταιρείας φορτηγών, στο BBC καθώς διέσχιζε την πόλη Brockville, περίπου 115 χιλιόμετρα από την Οτάβα την Παρασκευή.

Η πομπή ήταν ειρηνική καθώς περνούσε από πόλεις και κοινότητες του Καναδά και η αστυνομία της Οτάβα είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους διοργανωτές, οι οποίοι ήταν συνεργάσιμοι. Το κίνημα των φορτηγατζήδων δέχθηκε υποστήριξη από συντηρητικούς πολιτικούς που λένε ότι μετατράπηκε σε «σύμβολο της κούρασης και του διχασμού» που αισθάνονται στον Καναδά δύο χρόνια μετά την πανδημία.

Φόβος για ελλείψεις βασικών αγαθών

Η νέα διασυνοριακή εντολή του Τριντό, έχει εγείρει ανησυχίες για άλλους λόγους. Όπως πολλές χώρες, ο Καναδάς αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό και μια εφοδιαστική αλυσίδα που έχει ήδη κλονιστεί από την πανδημία, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις κακές καιρικές συνθήκες.

Οι τιμές είναι σε άνοδο, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της βενζίνης. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρει κανείς κάποια προϊόντα στα ράφια των παντοπωλείων - και η οικονομία του Καναδά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που μεταφέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων και των αγαθών που καταναλώνονται στη χώρα πέρα από τα σύνορα.

Oι οδηγοί φορτηγών προκαλούν πονοκέφαλο στον Τριντό

Οι οδηγοί φορτηγών που εργάζονται στις διασυνοριακές διαδρομές είχαν προηγουμένως εξαιρεθεί από εντολές, θεωρούμενοι ως βασικοί εργαζόμενοι. Η Canadian Trucking Alliance εκτιμά ότι το 85% έως 90% των 120.000 Καναδών οδηγών φορτηγών που εργάζονται σε διασυνοριακές διαδρομές είναι εμβολιασμένοι και είπε το Σάββατο ότι φαίνεται ότι πολλοί από τους διαδηλωτές στην Οτάβα δεν έχουν καμία σχέση με τη βιομηχανία.

Πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν ότι η χρονική στιγμή της συγκέντρωσης θα επιδεινώσει τα υπάρχοντα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού. «Όλα από τα οποία εξαρτώνται οι Καναδοί - φαγητό, ρούχα, ηλεκτρονικά - όλα φτάνουν» στο πίσω μέρος των φορτηγών, δήλωσε στο BBC ο Aμπάρις Τσάντρα αναπληρωτής καθηγητής στο Rotman School of Management που μελετά τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Είπε ότι είναι «επιφυλακτικός» για την εντολή καθώς «υπάρχει πραγματική απειλή ανεπιθύμητων συνεπειών». Ο ίδιος ο Τριντό, ο οποίος θεωρεί την ενίσχυση των ποσοστών εμβολιασμού ως βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας , κατηγόρησε τους Συντηρητικούς πολιτικούς και δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να υποχωρήσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.