ΚΟΣΜΟΣ

Kαναδάς: Κορυφώνεται το «κομβόι ελευθερίας» - Παγκόσμια συγκίνηση για τις κινητοποιήσεις

Το «κονβόι ελευθερίας» που απειλεί τον Τριντό
Το «κονβόι ελευθερίας» που απειλεί τον Τριντό
Twitter

Καναδάς: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από το «κομβόι ελευθερίας» που ξεκίνησε ως μία ευφάνταστή μορφή διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και μετατράπηκε σε μαζικό «τσουνάμι» διαμαρτυρίας που απειλεί τον πρωθυπουργό Τζάστον Τριντό και την κυβέρνησή του.

Στο παγκόσμιο κέντρο ενδιαφέροντος έχει μετατραπεί η Οτάβα του Καναδά, όπου το κίνημα «Κομβόι της Ελευθερίας» βρίσκεται εκεί σε μια μαζική διαμαρτυρία κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, τα μεγαλύτερα σε μήκος στον κόσμο που εκτείνονται σε σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα. Οι οδηγοί αντιδρούν στην εντολή που ανακοίνωσε η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό στα μέσα του μήνα και καθιστά υποχρεωτικό των εμβολιασμό.

Οι μη εμβολιασμένοι οδηγοί που διασχίζουν τα σύνορα των δύο εθνών υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα μόλις επιστρέψουν στην πατρίδα τους, γεγονός που δυσκολεύει τη δουλειά και την καθημερινότητά τους. Προηγουμένως εξαιρούνταν απο τα μέτρα ως εργαζόμενοι πρώτης γραμμής που μεταφέρουν βασικά προϊόντα.

Η οχηματοπομπή που ξεκίνησε από τη Βρετανική Κολομβία στις ακτές του Ειρηνικού κέρδιζε διαρκώς υποστηρικτές, καθώς κατευθυνόταν ανατολικά. Πολλοί οπαδοί του, που ήδη αντιτίθενται στον Τριντό και την πολιτική του αισθάνονται απογοητευμένοι με τα μέτρα πανδημίας που θεωρούν «πολιτική υπέρβαση» και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία των οδηγών. Η οχηματοπομπή ήταν κατά βάση ειρηνική καθώς περνούσε από πόλεις και χωριά του Καναδά, ενώ πολλοί πολίτες μοίραζαν στους διερχόμενους μπουκαλάκια με νερό και φαγητό για τη διαδρομή.

Όμως στην Οτάβα συνέρρευσαν και πολλοί άλλοι Καναδοί, που αντιτίθενται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να στηρίξουν τους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι έφτασαν στην πόλη σε κομβόι από όλη τη χώρα.

«Δεν μπορώ να εργαστώ πια γατί δεν μπορώ να διασχίσω τα σύνορα», δήλωσε ο Τσάβα Βίζι, ένας οδηγός φορτηγού από το Ουίνδσορ ο οποίος επεσήμανε ότι είναι ο μοναδικός στην οικογένειά του που εργάζεται. «Αρνούμαι το εμβόλιο» κατά της covid-19, πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο.

«Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, θέλουμε να μπορούμε να επιλέγουμε και πάλι και θέλουμε ελπίδα και η κυβέρνηση μας τα έχει πάρει αυτά», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Χάρολντ Γιόνκερ, ένας άλλος οδηγός φορτηγών και ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφορών.

Ο Τραμπ στηρίζει τους οδηγούς φορτηγών

Μία εκστρατεία GoFundMe συγκέντρωσε για τους σκοπούς του κινήματος πάνω απο 5,4 εκατομμύρια δολάρια απο τουλάχιστον 99.000 δωρητές. Η ασυνήθιστη διαμαρτυρία τράβηξε ακόμη και την προσοχή ανθρώπων εκτός συνόρων , απο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον γιό του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, μέχρι τον Αμερικανό μεγιστάνα της Tesla Ελον Μασκ και τον Βρετανό κωμικό Ράσελ Μπραντ.

Πολλοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να παραμείνουν στο κέντρο της Οτάβα μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους, από την άρση της εντολής για τα υποχρεωτικά εμβόλια μέχρι τον τερματισμό όλων αυτών των περιοριστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

«Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, θέλουμε να έχουμε ξανά επιλογή και θέλουμε ελπίδα. Η κυβέρνηση μας τα έχει αφαιρέσει αυτά», είπε ο Χάρολντ Γιόνκερ, οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης εταιρείας φορτηγών, στο BBC καθώς διέσχιζε την πόλη Μπρόκβιλ, περίπου 115 χιλιόμετρα έξω από την Οτάβα.

Οι Καναδοί στηρίζουν τις εντολές εμβολίων πάνω από το 80% του επιλέξιμου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλλουν μεταξύ των επαρχιών. O Τριντό αυτή την εβδομάδα κατήγγειλε την οχηματοπομπή και τους υποστηρικτές της ως «μικρή περιθωριακή μειονότητα», παρά το γεγονός οτι το κίνημα απέκτησε χιλιάδες υποστηρικτές.

Το «κονβόι ελευθερίας» έχει λάβει υποστήριξη από συντηρητικούς πολιτικούς στον Καναδά που λένε ότι έχει γίνει «σύμβολο της κούρασης και του διχασμού» που αισθάνονται οι πολίτες στον Καναδά δύο χρόνια μετά την πανδημία.

Φόβοι για ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η νέα διασυνοριακή εντολή του Τριντό εγείρει ανησυχίες και για άλλους λόγους. Όπως πολλές χώρες, ο Καναδάς αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό και μια εφοδιαστική αλυσίδα που έχει ήδη πληγεί από την πανδημία, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι τιμές είναι σε άνοδο, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της βενζίνης. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν αρκετά προϊόντα στα ράφια των παντοπωλείων και η οικονομία του Καναδά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους οδηγούς που μεταφέρουν τρόφιμα και βασικά αγαθά. Οι οδηγοί φορτηγών που εργάζονταν στις διασυνοριακές διαδρομές είχαν προηγουμένως εξαιρεθεί από τις εντολές, θεωρούμενοι ως βασικοί εργαζόμενοι.

Πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι δήλωσαν ότι ανησυχούν πως η χρονική στιγμή της εντολής θα επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Όλα από τα οποία εξαρτώνται οι Καναδοί - φαγητό, ρούχα, ηλεκτρονικά, όλα φτάνουν στο πίσω μέρος των φορτηγών», δήλωσε στο BBC ο Aμπαρις Τσάντρα αναπληρωτής καθηγητής στο Rotman School of Management που μελετά τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Πολλοί οδηγοί δηλώνουν έτοιμοι να μείνουν στην Οτάβα για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Η πρόθεση είναι στην πραγματικότητα να μείνουμε μέχρι να καταργηθούν όλες αυτές οι εντολές. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μείνουν μια μέρα, άλλοι μπορούν να μείνουν πέντε ημέρες, αλλά όλοι οι οδηγοί φορτηγών έχουν συνηθίσει να κατασκηνώνουν στα φορτηγά τους. Μένουμε εδώ μέχρι να επιστρέψουμε στη δουλειά» λέει ο κ.Τζόνκερς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.