ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Εν μέρει» τηρείται η κατάπαυση του πυρός

Συρία: «Εν μέρει» τηρείται η κατάπαυση του πυρός

Το θάνατο τριών αμάχων και δεκάδες συλλήψεις αφού τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός νωρίς το πρωί, καταγγέλλει το κύριο όργανο της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Η εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Μπάσμα Κοντμάνι, δήλωσε ότι οι δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Χάμα και ο τρίτος στην Ιντλίμπ, ενώ δεκάδες συλλήψεις έγιναν στο Χαλέπι, στη Χομς και τη Ντεράα.

«Η κατάπαυση του πυρός (...) τηρείται μόνον εν μέρει (...). Για μας είναι σαφές ότι η κατάπαυση του πυρός συνεπάγεται την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων από τις πόλεις, τις κατοικημένες περιοχές. Αυτό δεν έχει συμβεί», σημείωσε και υπογράμμισε: «Διαπιστώνουμε με αποδείξεις ότι τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να βρίσκονται στις κατοικημένες ζώνες. Ορισμένα άλλαξαν απλώς θέσεις».

Πάντως, πέντε ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε τους Σύρους σε νέες διαδηλώσεις.

«Καλούμε τον λαό να διαδηλώσει και να εκφρασθεί διότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, οι διαδηλώσεις αποτελούν σημείο-κλειδί του σχεδίου» Ανάν, δήλωσε επικεφαλής του Συμβουλίου, Μπουρχάν Γαλιούν.