ΚΟΣΜΟΣ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Αντίστροφη μέτρηση στη σκιά της πανδημίας

Oι μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο
Oι μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο
ΑΡ

Στη σκιά της πανδημίας αρχίζουν την Παρασκευή (4/2) οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Οι διοργανωτές υποβαθμίζουν τους φόβους για έξαρση του κορονοϊού

Έντεκα άτομα απο τις Ολυμπιακές αποστολές που έχουν φθάσει στο Πεκίνο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με Covid-19, αποκάλυψαν οι διοργανωτές, διευκρινίζοντας οτι κανένας απο αυτούς δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης υποβαθμίσει τις ανησυχίες ότι ο ιός εξαπλώνεται εντός του συστήματος «φούσκας» που έχουν επιβάλλει στο Πεκίνο, βάσει του οποίου διαχωρίζεται πλήρως το Ολυμπιακό προσωπικό από το ευρύ κοινό, παρά το γεγονός ότι άλλοι εννέα αθλητές και 23 στελέχη ομάδων βρέθηκαν θετικοί τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετωπίζουν διπλωματικό μποϊκοτάζ από πολλές χώρες της Δύσης, καμία όμως δεν επέβαλε στους αθλητές της να μην ταξιδέψουν στο Πεκίνο. Ο επίσημος, συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 232 από τις 23 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένοι κορυφαίοι αθλητές θα χάσουν τους αγώνες όταν ξεκινήσει επίσημα η διοργάνωση.

Ωστόσο, ο Δρ Μπράιαν ΜακΚλόσκι, πρόεδρος της ομάδας ιατρικών εμπειρογνωμόνων για το Πεκίνο 2022, άφησε μία νότα αισιοδοξίας στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν βγει θετικοί είναι καλά, πολλοί από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί», είπε «Έχουν νοσηλευτεί 11 άτομα, επειδή είχαν κάποιο σύμπτωμα, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι σοβαρά άρρωστος με οποιονδήποτε τρόπο».

Όλοι όσοι ταξίδευαν στο Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, των προπονητών, του προσωπικού της ομάδας και των μέσων ενημέρωσης έπρεπε να επιδείξουν αρνητικό τεστ, δύο φορές πριν ταξιδέψουν και μετά ξανά κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Πρέπει επίσης να κάνουν καθημερινά μοριακά τεστ PCR.

Ο ΜακΚλόσκι είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης εντός του κλειστού Ολυμπιακού χώρου, προσθέτοντας: «Είναι νωρίς να δούμε όλη την αλληλουχία των γονιδίων, αλλά προς το παρόν αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Εάν βρούμε στοιχεία ότι υπήρξε μετάδοση από την κοινότητα, τότε θα ενεργοποιήσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες δοκιμές, ιχνηλάτηση, απομόνωση και μια πιο επιθετική προσέγγιση στον εντοπισμό επαφών»

Την Τετάρτη (1/2), η Σουηδία και η Νορβηγία επιβεβαίωσαν ότι είχαν από δύο νέα κρούσματα η καθεμία. Το πιο ηχηρό όνομα που έχει βγει θετικό μέχρι στιγμής ήταν η Αμερικανίδα αθλήτρια αγωνιστικού ελκήθρου, Ελάνα Μέγιερς Τέιλορ, η οποία έχει κερδίσει μετάλλια στους τελευταίους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε ξενοδοχείο απομόνωσης στο Πεκίνο, αλλά είπε: «Αισθάνομαι υπέροχα, νιώθω ότι μπορώ να βγω έξω και να προπονηθώ. Αυτό είναι το πιο απογοητευτικό πράγμα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Με πέντε εκπροσώπους η Ελλάδα στο Πεκίνο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: «Θύελλα» πολιτικού μποϊκοτάζ κατά της Κίνας – Στη λίστα κι ο Καναδάς