ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑSA: O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα βυθιστεί στον «υδάτινο τάφο» του το 2030

Το Soyuz κατευθύνεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Το Soyuz κατευθύνεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
ΑΡ

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα βυθιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό για να ενωθεί με άλλους παροπλισμένους διαστημικούς σταθμούς, δορυφόρους και διαστημικά σκουπίδια

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέχρι το 2030 προτού κατευθυνθεί προς έναν...υδάτινο τάφο στο πιο απομακρυσμένο σημείο του Ειρηνικού, επιβεβαίωσε η Nasa σε ένα νέο σχέδιο μετάβασης αυτή την εβδομάδα.

Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την εκτόξευσή του το 1998, ο ISS θα «παροπλιστεί» τον Ιανουάριο του 2031, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της διαστημικής υπηρεσίας. Μόλις βγει από την τροχιά, ο διαστημικός σταθμός θα κάνει μια δραματική κάθοδο πριν προσγειωθεί στο Point Nemo, το οποίο απέχει περίπου 2.700 χιλιόμετρα από οποιαδήποτε στεριά.

Το διαστημικό νεκροταφείο

Το «διαστημικό νεκροταφείο» είναι το τελευταίο μέρος ανάπαυσης για τους παροπλισμένους διαστημικούς σταθμούς, τους παλιούς δορυφόρους και τα άλλα διαστημικά συντρίμμια. Γνωστός και ως «Βόρειος Πόλος της Απροσβασιμότητας» ή «Ακατοίκητη Περιοχή του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού», η περιοχή είναι γνωστή για την απόλυτη έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι «σχεδόν το πιο απομακρυσμένο μέρος από οποιονδήποτε ανθρώπινο πολιτισμό που μπορείτε να βρείτε», όπως το έθεσε η NASA.

Η Nasa είπε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τη μελλοντική διαστημική έρευνα αγοράζοντας χώρο και χρόνο για αστροναύτες επιστήμονες σε εμπορικά διαστημόπλοια. Ενώ γιόρταζε το ρεκόρ των επιστημονικών επιτευγμάτων του ISS, ο Ρόμπιν Γκέιτενς, ο διευθυντής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στα κεντρικά γραφεία της NASA, τόνισε επίσης σε μια δήλωση ότι ο τρέχων στόχος του ήταν «να θέσει τα θεμέλια για ένα εμπορικό μέλλον στη χαμηλή τροχιά της Γης».

«Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα διδάγματα και την εμπειρία λειτουργίας μας με τον ιδιωτικό τομέα για να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει ασφαλείς, αξιόπιστους και οικονομικά αποδοτικούς προορισμούς στο διάστημα», δήλωσε ο Φιλ ΜακΆλιστερ, διευθυντής εμπορικού χώρου στα κεντρικά γραφεία της Nasa.

Η NASA εκτίμησε ότι η μετάβαση της διαστημικής της έρευνας από έναν ειδικό διαστημικό σταθμό στην ενοικίαση χώρου σε εμπορικές διαστημικές επιχειρήσεις θα εξοικονομήσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2031 και ότι η εξοικονόμηση θα μπορούσε «να εφαρμοστεί στις πρωτοβουλίες της NASA για την εξερεύνηση του διαστήματος εις βάθος, επιτρέποντας στον οργανισμό να εξερευνήσει περαιτέρω και ταχύτερα το βαθύ διάστημα».

Ο ISS και το «βιογραφικό» του

Ο ISS, περίπου στο μέγεθος ενός αμερικανικού γηπέδου ποδοσφαίρου, περιφέρεται γύρω από τη γη περίπου μία φορά κάθε 90 λεπτά και κατoικείται συνεχώς από αστροναύτες από τον Νοέμβριο του 2000. Τον Σεπτέμβριο, ένας Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι είχαν ανακαλυφθεί μικρές ρωγμές στον διαστημικό σταθμό που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και εγείρουν ανησυχίες για τη γήρανση του εξοπλισμού και τον κίνδυνο «ανεπανόρθωτων λαθών», ανέφερε το BBC News.

Ο διαστημικός σταθμός αρχικά προοριζόταν να λειτουργήσει για μόλις 15 χρόνια, αλλά η Nasa είπε σε μια έκθεση ότι «υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η ζωή του ISS μπορεί να παραταθεί περαιτέρω έως το 2030», αν και οι αναλύσεις της βιωσιμότητάς του συνεχίζονται.

Ο ISS «εξέταζε τα πρόσφατα τεχνικά ζητήματα στο ρωσικό τμήμα», ανέφερε η Nasa στην έκθεσή της. Από το 1971, σχεδόν 300 διαφορετικά κομμάτια διαστημικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον πέντε διαστημικών σταθμών, έχουν βυθιστεί στο Point Nemo, τα περισσότερα από τα οποία είναι αμερικανικής ή ρωσικής καταγωγής, σύμφωνα με ένα άρθρο σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του διαστημικού νεκροταφείου.

Το τέλος του διαστημικού σταθμού πιθανότατα θα είναι...φλογερό. Η «πτώση» του Μir, του ρωσικού διαστημικού σταθμού, συνέβη τον Μάρτιο του 2001, όταν ένα φορτηγό πλοίο πυροδότησε τις μηχανές του για να σπρώξει τον διαστημικό σταθμό εκτός τροχιάς. Ενώ τα ηλιακά πάνελ και άλλα περιφερειακά κομμάτια του διαστημικού σταθμού έσπασαν κατά την πτώση του, περίπου 20 έως 25 τόνοι υπολειμμάτων έπεσαν μαζί, με αποτέλεσμα ηχητικές εκρήξεις, σύμφωνα με την τεκμηρίωση της NASA.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «δείχνουν» τη Ρωσία για τα διαστημικά συντρίμμια που έθεσαν σε κίνδυνο το πλήρωμα του ISS