ΚΟΣΜΟΣ

Iσλαμικό Κράτος: H επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού των Ισλαμιστών και η επόμενη ημέρα της οργάνωσης

Nεκρός είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
Nεκρός είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
ΑΡ

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σκοτώθηκε χθες (3/2) κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιδρομής των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ήταν η μεγαλύτερη επιδρομή των ΗΠΑ στη χώρα απο το 2019. 

Ο Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασίμι αλ-Κουράισι ανατινάχθηκε ξεκληρίζοντας παράλληλα ολόκληρη την οικογένειά του, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις πλησίαζαν το συγκρότημα του, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες αμάχων.

O αρχιτρομοκράτης του Ισλαμικού ΚράτουςΑ.Ρ

Ένα ανώτερο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης έπεσε επίσης νεκρό, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που έδωσαν στο φως λεπτομέρειες απο την ολονύχτια επιδρομή που ήταν μήνες στα σκαριά. Ο θάνατος του Κουράισι «απομάκρυνε μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή για τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν στο μήνυμά του απο το Λευκό Οίκο, κάνοντας λόγο για μία «τελευταία πράξη απελπισμένης δειλίας».

Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν υπεύθυνος για την πρόσφατη επίθεση σε μια φυλακή στη βορειοανατολική Συρία όπου κρατούνταν 3.000 μαχητές του ISIS και ήταν «η κινητήρια δύναμη πίσω από τη γενοκτονία των Γιαζίντι στο βορειοδυτικό Ιράκ το 2014. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Αλ Κουράισι σκότωσε τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά στον τρίτο όροφο ενός κτηρίου στο συριακό χωριό Ατμέχ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Περιέγραψε τον αλ-Κουράισι ως «μείζονα τρομοκρατική απειλή για τον κόσμο» και τον χαρακτήρισε «παγκόσμιο ηγέτη του ISIS». «Ανεξάρτητα από τη ζωή της οικογένειάς του ή των υπολοίπων στο κτήριο, επέλεξε να ανατιναχτεί… αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του πολλά μέλη της οικογένειάς του», είπε

Η έκρηξη, για την οποία ο αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), στρατηγός Kένεθ ΜακΚένζι είπε ότι προκλήθηκε από κάτι «πιο ισχυρό από μια τυπική ζώνη αυτοκτονίας», ισοπέδωσε τους περισσότερους τοίχους και την οροφή, αφήνοντας πίσω ερείπια και πτώματα στον δρόμο.

13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά

Οι πληροφορίες για τα θύματα παραμένουν συγκεχυμένες σύμφωνα ωστόσο με το Associated Press, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρξαν 13 θάνατοι. Ωστόσο, η οργάνωση είπε ότι μόνο τέσσερα από αυτά ήταν παιδιά και τρεις γυναίκες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν επανειλημμένα ότι προσπάθησαν να συλλάβουν τον Αλ Κουραϊσι σε επιδρομή στρατευμάτων αντί να τον στοχοποιήσουν με αεροπορικά πλήγματα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Ο Κίρμπι σημείωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να απομακρύνουν 10 άτομα - μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά - από τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος εν μέσω χάους.

Πριν αναχωρήσει η ομάδα εφόδου από τη σκηνή, ξέσπασε άλλη μια συμπλοκή με τοπική εξτρεμιστική ομάδα. Τουλάχιστον δύο μαχητές σκοτώθηκαν πριν τραπούν σε φυγή οι υπόλοιποι εξτρεμιστές.

To κατεστραμμένο σπίτι του Αλ ΚουράισιΑ.Ρ

Η επιδρομή, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ήταν η μεγαλύτερη στην επαρχία από την επιχείρηση που είχε στόχο τον αλ Μπαγκντάντι. Μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερα και χρησιμοποίησαν μεγάφωνα για να παροτρύνουν τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή. Μετά την επιδρομή, οι ντόπιοι ανέφεραν ότι είδαν μέλη σωμάτων γύρω από το κτίριο.

«Κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε», είπε ο Τζαμίλ ελ-Ντεντό, ο οποίος ζει σε κοντινό προσφυγικό καταυλισμό. «Ανησυχούσαμε ότι μπορεί να ήταν συριακά αεροσκάφη, τα οποία προκάλεσαν μνήμες απο τις βόμβες που έπεφταν πάνω μας». Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αρκετές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή τα τελευταία χρόνια με στόχο τρομοκρατικές οργανώσεις ή ομάδες πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ένας κάτοικος της περιοχής είπε στο AP ότι η επίθεση ήταν «τρομακτική». Τον περασμένο Οκτώβριο, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον κορυφαίο ηγέτη της Αλ Κάιντα Αμπντούλ Χαμίντ αλ-Ματάρ.

Ποιός ειναι ο Aλ Κουράισι

Ο Αλ Koυράϊσι ανέλαβε την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους τον Οκτώβριο του 2019. Διαδέχτηκε τον ηγέτη του ISIS Aμπου Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί, ο οποίος πυροδότησε με παρόμοιο τρόπο ζώνη αυτοκτονίας καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις πλησίαζαν το λημέρι του.

Ένας διαβόητος μαχητής γνωστός ως «ο καταστροφέας», ο Κουράισι - ο οποίος είχε επίσης διάφορα nom de guerre όπως Χατζί Αμπντουλάχ, Αμίρ Μοχάμεντ Σάιντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Μάουλα και Αμπντουλάχ Καρντάς, προετοιμαζόταν να αναλάβει την ηγεσία της εξτρεμιστικής ομάδας καιρό πριν απο τον θάνατο του Αλ Μπαγκνταντί. «Γι' αυτό και κρατήθηκε μακριά από το πεδίο της μάχης εν αναμονή της παραλαβής της σκυτάλης» σύμφωνα με το BBC.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι επέβλεπε παραρτήματα του ISIS στο εξωτερικό, ανάμεσά τους το παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν που ευθύνεται για τους θανάτους Αμερικανών πεζοναυτών πέρυσι και έπαιξε βασικό ρόλο στη γενοκτονία μελών της εθνικής μειονότητας των Γιαζίντι.

«Όλοι θυμόμαστε τις ανατριχιαστικές ιστορίες: μαζικές σφαγές που εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά, χιλιάδες γυναίκες και νεαρά κορίτσια που πουλήθηκαν ως σκλάβες, βιασμοί που χρησιμοποιήθηκε ως όπλο πολέμου. Χάρη στη γενναιότητα των στρατευμάτων μας, αυτός ο φρικτός τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια» είπε ο Μπάιντεν.

Ο θάνατος του αρχιτρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους είναι πλήγμα για την εξτρεμιστική οργάνωση, αναλυτές ωστόσο λένε οτι η ομάδα δεν θα αργήσει να ανασυνταχθεί όπως είχε κάνει άλλωστε κατά το παρελθόν, μετά την απώλεια των προηγούμενων ηγετών της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Στρατηγός ΜακΚένζι: Ο ηγέτης του ΙΚ είχε την ευκαιρία να παραδοθεί, αλλά προτίμησε να ανατιναχθεί