ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Συρία ζητά ο Κόφι Ανάν

Ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Συρία ζητά ο Κόφι Ανάν

Την αποστολή μιας ομάδας από 10-12 παρατηρητές στη Συρία εισηγείται ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, για να ψηφιστεί το συντομότερο από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κόφι Ανάν, Άχμαντ Φάουζι, οι παρατηρητές θα πρέπει να επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός, η οποία «τηρείται σε γενικές γραμμές».

Θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη ομάδα αποτελούμενη από έως και 250 παρατηρητές, σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει από ποιες χώρες θα προέρχονται. Είπε όμως ότι πολλές χώρες έχουν ήδη προσωπικό στην περιοχή και θα μπορούσαν να το μετακινήσουν γρήγορα.

Ο Φάουζι είπε ότι τις τελευταίες ημέρες οι συριακές αρχές έχουν δώσει βίζες εισόδου στη χώρα σε δημοσιογράφους από 74 μέσα ενημέρωσης και τόνισε ότι θα πρέπει να επιτρέψουν επίσης τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

«Ο κ. Ανάν αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι τέλεια (...) Υπάρχουν κρατούμενοι που πρέπει να απελευθερωθούν, να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», είπε, υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.