ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένες αντιδράσεις για το πάρτι στην Παναγία Σουμελά - Προκλητική η απάντηση του Τούρκου DJ

Οργισμένες αντιδράσεις για το πάρτι στην Παναγία Σουμελά - Προκλητική η απάντηση του Τούρκου DJ

Ντροπή και οργή: Οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε ντίσκο την Παναγία Σουμελά

Θυέλλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το dj party εντός της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Οι εικόνες με το… «πάρτι» που έστησε συγκρότημα στην Παναγία Σουμελά έκαναν τον γύρο του κόσμου και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν πολλές και οργισμένες. Την ίδια στιγμή, προκλητική είναι η απάντηση του DJ που βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια.

«Όλα αυτά είναι θλιβερά γεγονότα και δείχνουν την πλευρά της αθλιότητος που δεν είναι μόνο στην Τουρκία, είναι και εδώ. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνον όταν αποφασίσουμε να γίνουμε πιο σοβαροί και να εμβαθύνουμε περισσότερο στο νόημα της ζωής», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία, δήλωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι δεν έδωσε εκείνο την άδεια.

Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, για την «προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της» όπως αναφέρει.

Λίγο νωρίτερα το Πατριαρχείο Μόσχας είχε κάνει λόγο για «βεβήλωση του Ιερού χώρου και διασυρμό της θρησκευτικής ειρήνης στην Τουρκία», ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τη «βεβήλωση του ιερού χώρου της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο βάσει άδειας που δόθηκε από τις τουρκικές Αρχές».

Οργή ελληνικού ΥΠΕΞ

Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού ανέφερε στην οργισμένη αντίδρασή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο σημείωσε πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για ένταξη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους.

«Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών και κατέληξε: «Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

Προκλητική η απάντηση του DJ

Παρά τις αντιδράσεις, ο Ahmet Senterzi, ο Τούρκος DJ, που βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια δεν φάνηκε να ενοχλείται καθώς -μεταξύ άλλων- δήλωσε: «Είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα για την προστασία αυτού του τόπου. Θέλαμε να διαφημίσουμε τη Μονή Σουμελά από μια διαφορετική οπτική γωνία και με την ενέργεια της μουσικής».

«Ήθελα να το κάνω με μουσική στην οποία είμαι ο καλύτερος. Παραδείγματα υπάρχουν ανάλογα τόσο στον κόσμο όσο και στη χώρα μας. Για παράδειγμα, βίντεοκλιπ γυρίστηκαν στο μοναστήρι της Βέρνης στη Γαλλία, στις αιγυπτιακές πυραμίδες και στη χώρα μας στο Nemrut, στο Göbekli Tepe και στην Καππαδοκία. Το γεγονός ότι η Σουμενλα ήταν κλειστή ήταν μια ευκαιρία για εμάς να κάνουμε αυτή την εκπληκτική εικόνα», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο - Σκηνικό για βίντεο κλιπ η Παναγία Σουμελά