ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Πανευρωπαϊκό «αντίο» στα περιοριστικά μέτρα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Κορονοϊός: Πανευρωπαϊκό «αντίο» στα περιοριστικά μέτρα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
Μία μία οι χώρες στην Ευρώπη αλλά οι ΗΠΑ να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού.

Παρελθόν αποτελούν για πολλές χώρες τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκεται ο κορονοϊός σύμφωνα με τους ειδικούς με αποτέλεσμα μία μία οι χώρες στην Ευρώπη αλλά οι ΗΠΑ να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μπει «φρένο» στη διασπορά του φονικού ιού.

Στο ίδιο μοτίβο απ΄οτι φαίνεται θα κινηθεί και η χώρα μας καθώς στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο για άρση μέτρων μέχρι το Πάσχα. Για το σκοπό αυτό όπως όλα δείχνουν θα «θυσιαστούν» και φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Ιταλία: Τέλος η χρήση προστατευτικής μάσκας στους ανοικτούς χώρους

Από σήμερα, στην Ιταλία, σταματά να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στους ανοικτούς χώρους. Οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν μόνο σε περίπτωση πολυκοσμίας.

Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στην συνέχεια, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει αν το μέτρο θα πρέπει να παραταθεί, ανάλογα με τη διάδοση του κορονοϊού.

Από σήμερα ανοίγουν και πάλι ντίσκο και κλαμπ. H πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνον σε όσους πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστο δυο δόσεις εμβολίου ή έχουν θεραπευθεί από τον κορονοϊό.

Τσεχία: Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στην εστίαση

Παρελθόν αποτελεί για την Τσεχία το πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού στην εστίαση και σε υπαίθριες εκδηλώσεις. Ωστόσο, η απαίτηση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους διατηρείται σε ισχύ.

Ισπανία: Κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Η Ισπανία καταργεί επίσης τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από τον COVID-19 πέφτουν και τα νοσοκομεία αναφέρουν χαμηλότερες εισαγωγές.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όμως σχεδόν όλες οι περιφέρειες ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Ολλανδία και Βέλγιο έχουν επίσης ξεκινήσει την άρση των μέτρων για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα, με άνοιγμα των καφέ και μπαρ σε πρώτη φάση.

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πάντως ότι εφόσον συνεχίσει η ενθαρρυντική τάση, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Στη Γαλλία εξετάζεται η κατάργηση του πιστοποιητικού ανοσίας από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Σουηδία-Δανία: Κατάργηση όλων των περιορισμών

Η Σουηδία κατήργησε την Τετάρτη σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.

Τον «χορό» της χαλάρωσης των μέτρων ξεκίνησε η Δανία στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς έγινε η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που κατήργησε όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέλος στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Ιλινόι και Καλιφόρνια οι πολίτες πετούν τις μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που συνάδει και με τη δήλωση του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος σημείωσε ότι πια ο ιός εισέρχεται σε μια ενδημική φάση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.