ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν αρνήθηκε να κάνει μοριακό τεστ στη Μόσχα - Φοβήθηκε οτι οι Ρώσοι θα του «κλέψουν» το DNA

H πολυσυζητημένη συνάντηση Μακρόν- Πούτιν
H πολυσυζητημένη συνάντηση Μακρόν- Πούτιν
ΑΡ

Ο πραγματικός λόγος για την πολυσυζητημένη απόσταση που κράτησαν ο Πούτιν και ο Μακρόν στις πρόσφατες συζητήσεις τους στη Ρωσία είναι η άρνηση του Γάλλου προέδρου να υποβληθεί σε τέστ PCR απο τις ρωσικές Αρχές. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε αίτημα του Κρεμλίνου να υποβληθεί σε μοριακό τεστ, όταν επισκέφθηκε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα επειδή ήθελε να αποτρέψει τη Ρωσία να αποκτήσει το DNA, επιβεβαίωσαν δύο πηγές από το περιβάλλον του Μακρόν στο πρακτορείο Reuters.

Το αποτέλεσμα της άρνησης αυτής ήταν ο Γάλλος αρχηγός κράτους να μείνει σε απόσταση από τον Ρώσο ηγέτη κατά τη διάρκεια των μακρών συνομιλιών που είχαν στη Μόσχα για την κρίση στην Ουκρανία.

Οι εικόνες του Μακρόν και του Πούτιν να κάθονται στα δύο άκρα ενός τραπεζιού μήκους 4 μέτρων πυροδότησαν όργιο φημολογίας, με ορισμένους διπλωμάτες να υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν επέλεξε αυτό τον τρόπο για να στείλει ένα ξεκάθαρο διπλωματικό μήνυμα προς τη Δύση.

Πηγές που γνωρίζουν το πρωτόκολλο υγείας του Γάλλου προέδρου, είπαν στο Reuters ότι είχε δοθεί η επιλογή στον Μακρόν: είτε να αποδεχτεί ένα τεστ PCR που έκαναν οι ρωσικές αρχές και να του επιτραπεί να καθίσει κοντά στον Πούτιν, είτε να αρνηθεί και να αναγκαστεί να τηρήσει κοινωνική απόσταση.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμαινε οτι δεν θα κάνουν χειραψία και ότι θα καθίσουν απομακρυσμένοι στο τραπέζι. Αλλά δεν μπορούσαμε να δεχθούμε οτι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο DNA του προέδρου», είπε μια από τις πηγές στο Reuters, αναφερόμενη στις ανησυχίες των Ηλυσίων για την ασφάλειά του, εάν ο Γάλλος ηγέτης εξεταζόταν από Ρώσους γιατρούς.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε αμέσως σε μήνυμα του Reuters που ζητούσε σχόλιο. Η δεύτερη πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ PCR. Η πηγή είπε ότι ο Μακρόν έκανε αντίθετα μια γαλλική εξέταση PCR πριν από την αναχώρηση και μια εξέταση αντιγόνου που έκανε ο δικός του γιατρός μια φορά στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι μας είπαν ότι ο Πούτιν έπρεπε να παραμείνει σε μια αυστηρή υγειονομική φούσκα», τόνισε η δεύτερη πηγή. Την Πέμπτη, τρεις ημέρες αφότου ο Μακρόν και ο Πούτιν είχαν την κοινωνικά αποστασιοποιημένη συνάντησή τους, ο Ρώσος ηγέτης δέχθηκε τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ. Οι δύο άντρες έδωσαν τα χέρια και κάθισαν ο ένας κοντά στον άλλο, σε ένα μικρό τραπεζάκι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν: Το απίθανο τρολάρισμα στο Twitter για το τραπέζι που κάθισαν (pics)