ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Τα κοάλα κηρύχθηκαν επισήμως είδος υπό εξαφάνιση

Aπειλούμενο είδος ειναι πλέον τα κοάλα στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας
Aπειλούμενο είδος ειναι πλέον τα κοάλα στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας
AP

Η Αυστραλία χαρακτηρίζει πλέον επίσημα τα κοάλα ως είδος υπό εξαφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της, μετά από μια δραματική μείωση στον αριθμό τους.

Τo κοάλα, το άλλοτε ακμάζον μαρσιποφόρο της Αυστραλίας απειλείται πλέον από τις εκχερσώσεις, τι πυρκαγιές, την ξηρασία, τις ασθένειες και άλλες απειλές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ότι ο συναγερμός για τα συμπαθή ζωάκια αφορά στο Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και την Επικράτεια της Καμπέρα.

Το είδος καταγράφηκε ως «ευάλωτο» σε αυτές τις πολιτείες και επικράτειες μόνο το 2012. Παρά τη ραγδαία επιδείνωση, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί για ολιγωρία. «Αυτή η λίστα σημαίνει οτι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα όταν πρόκειται για τη διατήρηση του κοάλα», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Sussan Ley.

Πέρυσι, μια έρευνα στη Νέα Νότια Ουαλία διαπίστωσε ότι τα κοάλα θα είχαν εξαφανιστεί μέχρι το 2050, αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση. Υπολογίζεται ότι οι πυρκαγιές του Μαύρου Καλοκαιριού του 2019-20 σκότωσαν 5.000 κοάλα και επηρέασαν το 24% των οικοτόπων μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η μεγαλύτερη ομάδα διατήρησης των κοάλα της Αυστραλίας λέει ότι μπορεί τώρα να έχουν μείνει μόνο 50.000 από τα ζώα στη φύση. «Τα κοάλα έχουν μετατραπεί από ευάλωτα σε απειλούμενα είδη μέσα σε μια δεκαετία. Πρόκειται για μια σοκαριστικά γρήγορη πτώση», λένε οι επιστήμονες απο τη WWF-Australia.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει επίσης τις πυρκαγιές και την ξηρασία και θα μειώσει την ποιότητα της διατροφής των φύλλων ευκαλύπτου του ζώου. Τα κοάλα βρίσκονται επίσης στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ομάδες διατήρησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Την τελευταία τριετία χάθηκε το ένα τρίτο του πληθυσμού των κοάλα